Döcög a potyautasok kiszűrése

A háziorvosok többsége nem tudja ellenőrizni, hogy a betegnek érvényes-e a biztosítása, ugyanis jelenleg nem férnek hozzá az ehhez szükséges adatbázishoz – közölte a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke.

„Egyetértek a jogosultsági viszony ellenőrzésével, de a módszerrel nem” – mondta a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke a FigyelőNetnek. Kertai Aurél szerint ugyanis képtelenség ellenőrizni a betegek jogosultsági viszonyát, mivel csak tegnap tudták meg milyen módon lehet azt megtenni. Igaz a tájékoztató is hiányos – tette hozzá.

Kérdések az adatbázissal kapcsolatban

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleménye szerint, honlapjukra a múlt héten részletes tájékoztató anyagokat helyeztek ki a szükséges információkról. Állításuk szerint a háziorvosok a nyilvántartáshoz közvetlen elektronikus hozzáféréssel, illetve az OEP által megküldött összesítés alapján is ellenőrizhetik a jogosultsági viszonyt. Hétfőn egyébként a rendszer többször is meghibásodott, ezért a kórházakban telefonon kellett lekérdezni a jogviszony állapotát.

Kertai azt mondta, hogy csak április elsején – a jogszabály életbelépésekor – tájékoztatták az orvosokat arról, hogy miként is ellenőrizhetik a betegeket. Az internetes kapcsolaton kívül ugyanis az OEP papír alapon vagy floppy-n megküldi az orvosnak a jogosulti adatbázist postán, majd amikor a beteg vizsgálatra megy, akkor a nevét megkeresik az adatbázisban. „A kérdés csupán a gyakoriság. A tájékoztatóban nem szerepel, hogy naponta, hetente vagy havonta kapja meg az orvos az adatbázist. Ez pedig nagyon fontos ahhoz, hogy április 10-ig dönteni tudjon az orvos az ellenőrzés módjáról” – hangsúlyozta Kertai. Az újságíróknak szánt közleményben egyébként az szerepel, hogy havonta kapják meg a szükséges adatbázist.

Miért az orvosoknak kell?

Kertai egyébként azt sem érti, hogy miért a háziorvosoknak kell elvégezniük az ellenőrzést, amikor ezt az egészségbiztosító is megtehetné. Az ellátottak taj-számát ugyanis havonta küldik el az OEP-nek, így ott is ellenőrizhetnék az illetékességet.

Számításai szerint ugyanis az ellenőrzés betegenként egy percet fog igénybe venni. Ehhez jön hozzá a legolcsóbb gyógyszer kikeresése és a vizitdíjnyugta megírása is. „Az orvosnak lassan nem lesz ideje a beteggel foglalkozni” – mondta a háziorvos hozzátéve, hogy ezekhez rendelőként még egy asszisztenst kellene foglalkoztatni, de azt már nem tudnák kigazdálkodni a doktorok.

Büntetik az orvost

Amennyiben az orvos elmulasztja a jogviszony ellenőrzését, akkor pénzbüntetést kap. Az OEP tájékoztatása szerint a kórházak szeptemberig, a háziorvosok decemberig nem számíthatnak retorzióra, ha elmulasztják ellenőrizni a jogviszony létét. Ha viszont a határidő után se teszik meg, akkor a betegellátás után járó pénznek csak a 90 százalékát kapják meg.

A betegek szintén az év végéig kapnak haladékot. Ha 2007 után sem rendezik a tb-jogosultságukat, akkor az OEP kiszámlázza a költségeket.

Címkék: Belföld