Tüntetők fogadták az osztrák nagykövetet

A Rába habzása és a Szentgotthárd közelében a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégető építése ellen tiltakozó tüntetők fogadták szerdán Ferdinánd Mayrhofer-Grünbühel osztrák nagykövetet.

Az állami képviselő a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az osztrák nagykövetség által rendezett magyar-osztrák gazdasági nap rendezvényén vett részt, utána pedig találkozott a Vas Megyei Közgyűlés elnökével.

Az iparkamara szombathelyi székháza előtt német és magyar nyelvű feliratokkal ellátott táblákat tartó emberek várták a nagykövetet, néhányan közülük a levegőszennyezésre utaló maszkot viseltek. Az osztrák nagykövet érkezésekor többen németül kiabáltak: “Danke, nein!” így kifejezve, köszönik nem kérnek az Ausztriából érkező környezetszennyezésből.

Ferdinand Mayrhofer-Grönbühel szótlanul haladt el a demonstrálók 15-20 fős csoportja előtt, előadásában azonban érintette a kérdést. Elmondta, Magyarország és Ausztria kapcsolatai hagyományosan jók és barátiak, néhány megoldandó ügy azonban okoz feszültségeket.

“A Rába habzásának kérdését és a tervezett hulladékégető ügyét külön kell választani egymástól, külön kell kezelni” – mondta.

Címkék: Belföld: Mozaik