6,6 milliárdos új kampuszt kap a SOTE

Új oktatási és kutatási központtal bővül a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a várhatóan jövő ősszel elkészülő épület alapkövét szerdán helyezték el a főváros IX. kerületében.

A 6,6 milliárdos beruházással létesülő, összesen 27 600 négyzetméteres alapterületű épületben öt elméleti intézet kap majd helyet a tervek szerint 2008 szeptemberétől. A magántőke bevonásával, PPP-konstrukcióban megépülő új központban előadótermek, a vizsgálatokat is kiszolgáló speciális laboratóriumok, 21 gyakorlati oktatóterem és szemináriumi szobák lesznek.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár kiemelte, hogy az új épület a jól felszerelt laborokkal 1600 kutatóorvosnak és több tízezer fiatal kutatónak ad helyet kutatása végzéséhez. A minden igényt kielégítő kampusz a XXI. század tudományos kutatói tevékenységének központja lehet – tette hozzá. Kitért arra is, hogy az egyetem egészségügyi főiskolai karának új épületét jelenleg készítik elő.

Szólt arról is, hogy 62 helyen folyik PPP-konstrukcióban felsőoktatási intézmények építése, illetve előkészülete, s az oktatási tárca 2010-ig erre a konstrukcióra 9,6 milliárd forintot fordít. Tulassay Tivadar, az egyetem rektora azt mondta: az intézmény jelentős fejlesztés előtt áll. Mint mondta, a vezetés az elmúlt tíz évben arra törekedett, hogy koncentrálják az egyetem épületállományát, megkönnyítve a hallgatók mozgását is. Az ünnepségen Gegesy Ferenc kerületi polgármester átadta a beruházónak a jogerős építési engedélyt is.

Címkék: Belföld: Mozaik