Óriási kórházközpont a fővárosban

Egyetlen intézménnyé olvasztanák össze az észak-budai régió kórházait – tudta meg a Népszabdság Havas Szófiától, a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának szocialista alelnökétől.

A Szent János, a Budai Gyermek-, valamint a fővárosi Szent Margit Kórház integrációjának indoka, hogy a jelentős aktív ágyat, szakmákat vesztő intézmények rentábilis működtetése ne kerüljön veszélybe. A szocialista politikus elmondta: a Budai Gyermek- és a Szent Margit Kórház a súlyponti intézményként kijelölt Szent János Kórház telephelyeként működne.

Az már korábban eldőlt, hogy a kormányzati intézkedéek nyomán elveszti sebészeti és szülészeti ágyait a Margit Kórház, az ehhez kapcsolódó ellátást, csakúgy, mint az ideggyógyászatot, a Szent János Kórház vette át. A Népszabadság úgy tudja, hogy az összevonásról még áprilisban dönthet a fővárosi szakbizottság. Sőt, ha a tervek megvalósulnak, akkor májusban már egy szervezetként működhetnek az érintett kórházak. Az új, egyesült intézmény főigazgatóját pályázattal választják ki.

Ezen túlmenően az is felvetődött, hogy még ebben a kormányzati ciklusban valamenynyi fővárosi intézményt egy irányítás alá szerveznék. Ez azt jelentené, hogy egy központosított beszerzéssel, logisztikával gazdaságosabban, hatékonyabban működhetne a fővárosi egészségügyi ellátás. A felszabaduló forrásokból és a telephelyek értékesítéséből származó bevételből pedig fejlesztenének, javíthatnák a betegellátás színvonalát.

Címkék: Belföld