Iskolájuk miatt tüntetnek az erki romák

A két évvel ezelőtt felújított iskola felső tagozatos osztályaiba mindössze 6-8 gyerek jár, ám a helyi romák nem akarják Jászárokszállásra küldeni gyermekeiket.

roma gyerekeket oktató iskolájában a Közép-Európai Emberjogi Bizottság (KEEB) roma referense által összehívott gyűlésen. Kifogásolták, hogy miközben az intézményt éppen két éve újították fel az Európai Unió által támogatott a XXI. Század Iskolája Program keretében, a jövőben várhatóan Jászárokszállásra kell majd utaztatni a gyermekeiket.
Ugyanakkor a jogszabályok szerint az intézményben finanszírozhatatlan a felső tagozatos oktatás, ugyanis mindössze 6-8 gyerek jár egy-egy évfolyamra.

Szajkó Béla a KEEB roma referense a tiltakozó gyűlésen arra kérte a település polgármesterét: találja meg a lehetőséget az oktatás fenntartására. Annál is inkább, mert az országban szinte egyedülálló módon, az intézmény pedagógusai is kiálltak a helyi romák mellett. Közlése szerint az iskolában tanuló gyerekek, amennyiben más iskolába kényszerülnek, még inkább lemaradnának a tanulásban. Ugyanis a többségében munkanélküli szülők, hátrányos szociális helyzetük miatt, megfelelő ruha, cipő hiányában, még a helyi iskolába sem mindig tudják elbocsátani gyermekeiket.

Amennyiben nem tesznek eleget követelésünknek, fölmegyünk az Országház elé, összehívunk ötezer cigányt vagy bármennyit – fogalmazott Szajkó Béla a hallgatóság viharos tapsától kísérve.

Meleghegyi Béla, a 900 lelkes, közel 70 százalékban romák lakta település polgármestere hangsúlyozta, hogy a jogszabályok szerint, 15 fős létszám alatt a központi költségvetés nem nyújt normatív támogatást a közoktatás működtetéséhez. Márpedig a 60 gyermeket oktató erki iskolában mindössze 6-8 tanulóból áll egy-egy felső tagozatos évfolyam. Hozzátette: az elmondottak ellenére kérvényezték a regionális oktatási központtól, hogy a tanulók hátrányos szociális helyzetére és az intézményben megvalósult fejlesztésekre tekintettel, engedélyezzék a felső tagozat működtetését, ám elutasították kérésüket.

Végül azt javasolta a helyieknek, hogy fogadják el a 18 kilométerre található Jászárokszállás ajánlatát, akik nem csupán a gyerekeket vennék át, hanem állást biztosítanának a pedagógusoknak is.Annál is inkább, mert a környező falvak – mint tapasztalta – nem kérnek az erki gyerekekből – mondta Meleghyegyi Béla.

Címkék: Belföld