Az OEP-levél ellenére jár ellátás a kismamáknak

Kismamák százai kapnak a napokban értesítést arról, hogy április elsejétől nem jogosultak a tb által finanszírozott egészségügyi ellátásra. A Népszabadság utánajárt: ez nem így van.

„Nyilvántartásunk alapján Ön az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére eltartottként jogosult. Ez a jogviszony 2007. április elsejétől megszűnik, amelyből az következik, hogy e jogcímen egészségügyi szolgáltatásra nem lehet jogosult” – így kezdődik az a levél, amit egy háromgyermekes családanya kapott a területi egészségbiztosítótól. Majd így folytatódik: 2Azok, akik nem rendelkeznek biztosítással, egészségügyi szolgáltatásra más jogon sem jogosultak, csak az egészségügyi járulék megfizetésével szerezhetnek jogot a szolgáltatásra.”

A levélből nem derül ki, hogy bár az eddigi jogcím megszűnik, a gyes, gyet, gyed belép a helyére, tehát nem maradnak ellátás nélkül a kismamák. Az OEP szóvivője szerint a levél csak egy értesítő, s „szívességből” küldték ki, ez nem is lett volna kötelességük. A Népszabadság kérdésére, hogy miért nem tudtak egyértelmű szöveget küldeni, Molnár Barbara azt mondta: túl sok lett volna felsorolni minden jogcímet, s különben is, a biztosító honlapjáról minden megtudható.

A kismamákhoz hasonló helyeztbe kerülhetnek az érettségizők is. Látszólag ők is elveszítik az ingyenes ellátásra való jogosultságukat. Valójában azonban nekik is inkább ijedségre, mintsem félelemre van okuk. Az oktatási törvény szerint az érettségi vizsga másnapján megszűnik ugyanis a tanulói jogviszony és – ezzel együtt – a végzett diákok térítésmentes egészségügyi ellátásra való jogosultsága. Ezt követően, ha ingyenes orvosi közreműködésre tartanak igényt, vagy támogatott gyógyszerre, nekik is fizetniük kell a kötelező járulékot. Elvileg még akkor is így van ez, ha a nyár folyamán felvették őket valamelyik nappali tagozatos felsőoktatási intézménybe. Beiratkozni ugyanis csak a tanév kezdetén tudnak. A köztes néhány hónapban elvileg ellátatlanok.

Az OEP szerint nincs komoly probléma. Ha ugyanis valaki leérettségizik, akkor jár neki egy 45 napos, úgynevezett türelmi idő, ami mindenkit megillet, akinek korábban volt valamilyen jogviszonya. Így elvileg ez a 45 nap akár le is fedheti az átmeneti időszakot.

Címkék: Belföld