Ezentúl szivacsgolyóval oszlat a rendőrség

Babzsákra és szivacslabdára cseréli le a rendőrség a tömegoszlatáshoz használt gumilövedéket. Az új eszközöket várhatóan még az év első felében beszerzi a rendőrség.

A gumilövedéknél humánusabb megoldást választott a rendőrség a tömegoszlatáshoz, ezentúl ugyanis szivacslövedéket és babzsákot használnának. A rendőrség szerint ezek kis hatóerejű képlékeny lövedékek, amelyek nem okozhatnak mély sérülést, mint a gumilövedék. A FigyelőNet újságírója szerint, azonban a szivacslövedék nevével ellentétben nem olyan puha, mint a fürdőszobában megszokott, hanem nagyjából egy baseball-labda keménységének megfelelő.

Az új tömegoszlató eszközök bemutatóján néhány új típusú könnygázgránátot is kilőttek, szemléltetve, hogy bár a műanyag borítás alatt van a gránátnak egy alumínium váza, azonban olyan a kialakítása, hogy sérülést ne okozhasson.



Nézegesse Képgalériánkat!


A bemutatón az ORFK szóvivője elmondta, a rendőrség még egyetlen új eszközt sem vásárolt meg, csupán a bemutatóra szereztek be néhány darabot. Mint mondta, a rendszerbe állításhoz még közbeszerzési eljárás kiírására, próbahasználat, illetve miniszteri engedély szükséges. Garamvölgyi László számítása szerint még ebben a félévben rendszerbe állítja az eszközöket a rendőrség.

Címkék: Belföld