Áprilistól új beutalási rend

Szinte az összes, 150 kórház küldött panaszlevelet az egészségügyi miniszternek az új betegbeutalási rendszerrel kapcsolatban, ami ennek ellenére április elsején életbe lép.

Az egyik fővárosi intézmény vezetője a Magyar Rádiónak elmondta: alig 30 ágyas veseosztályuknak közel kétmillió beteget kellene ellátnia, traumatológiai osztályukra ugyanakkor senkit nem utalnának az új rendszer szerint. Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára szerint viszont nem minden hiba, amit a kórházak annak éreznek. Nagyon kevés olyan hiba fordult elő, ami ténylegesen hiba, vagyis hogy egy-egy létező osztály nem kapott területi ellátást, vagy pedig olyanhoz rendeltünk feladatot, amihez nullás kapacitást határozott meg a miniszteri döntés – mondta.

Hét végéig elemzik ki a beérkezett kórházi válaszokat, így tehát addigra derülhet ki, hogy hány helyen kell korrigálni a területi ellátási kötelezettséget. Az új beutalási rend az eredeti terveknek megfelelően, április elsején lép életbe – jelentette ki Horváth Ágnes. Kórházi vezetők azt szerették volna elérni, hogy éppen a sok javítani való miatt májusig adjon haladékot az egészségügyi tárca.


„Ordító” elírások


A fővárosi közgyűlés csaknem minden pontján módosította az egészségügyi tárca ajánlatát. Nyolcvan százalékban javítottak a szakemberek az eredeti terveken, hibák egész sorozatát tették így helyre: az „ordító” elírásokon vitázni sem igen lehet – állítják. Ha a tárca változtatás nélkül elfogadná a főváros által javasolt módosításokat, akkor várhatóan nem kell a Szent Imre kórház sürgősségi osztályának egymillió emberről gondoskodnia – írja a Népszabadság.


A visegrádi szakkórház viszont, amely teljesen kimaradt a budapesti ellátásból, visszakaphatná körzeteit, ahogy a Szent László kórház regionális centrumként működő onkológiai osztálya is a jelenlegi ellátási területéért lenne majd felelős. De módosítaná a főváros a Heim Pál Gyermekkórház körzetét is, hiszen a jelenlegi regionális központ, súlyponti intézmény sürgősségi osztályához az eredeti javaslat szerint nem rendeltek körzetet. A fővárosi Szent János Kórházban minden rendelkezésre áll az agyvérzéses betegek ellátására, de ehhez nem kaptak ők sem ellátási területet. Míg a szülészet-nőgyógyászaton, ahol 55 férőhelyre mindösszesen 451 ezer nőt soroltak.


Rövid a határidő

A javaslatot azonban nemcsak a fővárosi közgyűlés, de az egyes intézmények is véleményezték. A szaktárca szerint az intézmények észrevételeinek jelentős része jóváhagyó levél volt, a hibák pedig három csoportba sorolhatók: néhány település valóban kimaradt a beutalási rendszerből, s vannak kórházak, amelyekben megmaradtak ugyan bizonyos osztályok, ám azokat nem vették figyelembe a rendszernél. Ez fordítva is igaz: megszűntek bizonyos kapacitások, ám ennek ellenére területi ellátási feladatokat osztottak ki rájuk. A hibákat a héten kijavítják – írja a Világgazdaság.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a legtöbb baj abból fakad, hogy a törvényben meghatározott kórházi kapacitáshoz túl nagy ellátási területet rendeltek, vagy éppen az ellenkezője történt. Ám előfordultak szakmacsoportonkénti hibák is: vannak intézmények, ahol áprilistól általános belgyógyászati osztály működhet ugyan, ám nem kaptak speciális ágyakat, így kimaradt a nefrológia (vesebetegek osztálya).

A gyógyintézmények szerint kevés az idő, már két hét sincs az új kapacitásoknak megfelelő finanszírozási szerződések megkötésére. Több kórház és tulajdonosa pedig egyenesen meg kívánja tagadni az aláírást. Ám Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint ez nem akadálya annak, hogy a biztosító – a betegellátás zavartalansága érdekében – aláírt szerződés nélkül is finanszírozza az intézményeket.

Címkék: Belföld