A főváros lemond a Kossuth térről

A főváros április 2-tól az Országgyűlés Hivatalának használatába adja a Kossuth teret, amelyen jövőre készül el a közpark – jelentette be Demszky Gábor és Szili Katalin.

Április 2-val adja át a Kossuth tér használati jogát a főváros az Országgyűlésnek, és körülbelül egy év múlva készül el az új közpark a Parlament körül – jelentette be Szili Katalin, Demszky Gábor, Szilvásy György és Rogán Antal közös sajtótájékoztatóján. A tervek szerinti költségeket, több mint egymilliárd forintot a költségvetés állja, de ehhez az V. kerületi önkormányzat is hozzájárul, ha szükséges – hangzott el.

A főpolgármester elmondta, hogy a főváros a Kossuth tér tulajdonjogát megtartva egyetért azzal, hogy a tér egy részén közpark, másik részén pedig mélygarázs létesüljön. A fővárosnak az a célja, hogy a Kossuth teret visszaadja a budapestieknek, akik demonstrációk helyett kikapcsolódásra, pihenésre használhatnák azt a jövőben.

A főváros kertészeti társasága tavaszkezdésre rendbe hozta az őszi tüntetések során jelentősen károsodott park növényzetét. Több ezer négyzetméteren, 20 centiméteres mélységben kicserélték a talajt, pótoltak ezer örökzöld cserjét. Összességében mintegy 20 millió forintot költöttek a parkosításra, amelynek keretében 1200 örökzöldet és 6500 árvácskát ültettek el. Nyárra több mint 15 ezer virágból nemzeti színű szalagot, trikolórt formáló virágkompozíciót készítenek.

A főpolgármester szerint azért választották ezt a megoldást – az ingyenes használatba adást – a tér helyzetének rendezésére, mivel „a biztonsági és egyéb követelményekre a térhasználattal összefüggő kérdések szabályozására csak az Országgyűlés Hivatalának van módja”. Abba, hogy itt „milyen módon kíván mélygarázst megépíteni, megvalósítani, abba mi nem kívánunk beleszólni a jövőben” – tette hozzá.

Címkék: Belföld