Fodor nem akar Kuncze örököse lenni

Fodor Gábor az SZDSZ elnökeként szakítana a párt elmúlt tíz évét jellemző sodródással, és változtatna a magyar liberalizmus politikáján. Fodor és politikuscsapata többkulcsos adórendszerben, több-biztosítós egészségügyben, és a szakképzés megerősítésében gondolkodik.

„A március végi küldöttgyűlésen nem örököst kell választania az SZDSZ-nek, hanem elnököt” – jelentette ki Fodor Gábor arra utalva, hogy Kóka János valójában Kuncze Gábor politikájának örököse akar lenni. Mint mondta, ő szakítani akar az SZDSZ tízéves sodródásával, elnöksége esetén pedig változtatna a liberális párt politikáján. Ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is Kóka Jánost látná szívesen a gazdasági tárca élén, és kiáll Molnár Lajos egészségügyi miniszter mellett is.

„Azért vagyunk itt, mert mi meg akarjuk nyerni ezt a választást, meg is fogjuk nyerni, és ha megnyerjük, akkor ezzel a politikai programmal akarunk előlépni” – közölte a politikus. Fodor elnöki programbemutatóján csapata is képviseltette magát: Béki Gabriella, Ungár Klára, John Emese, Kis Zoltán és Gulyás József dolgozta ki Fodor programjának részleteit.

Többkulcsos adórendszer

Ungár Klára, a gazdasági fejezet kidolgozásában közreműködő liberális politikus közölte: a gazdasági növekedés érdekében a foglalkoztatást kell ösztönözni, ezért „foglalkozásbarát” adórendszerre van szükség. Kérdésre válaszolva elmondta, nem egy, hanem többkulcsos adórendszerben gondolkodik.

Béki Gabriella, a szociális fejezetben közreműködő politikus elmondta, változtatni kell a szociális törvényen, mégpedig úgy, hogy meghatározzák mi az a minimum, amiből egy ember meg tud élni akkor is, ha ép nincs munkája. Hozzátette: szakítani kell azzal a hagyománnyal is, hogy a szociálpolitika egyet jelentsen a segélyezéssel. Fodor Gábor és csapata egyébként kiáll a több-biztosítós egészségügy mellett, de úgy, hogy az megőrizze a szolidaritási elvet.

Középpontban a szakképzés

John Emese, Fodor oktatáspolitikai programjának kidolgozója elmondta: a tankötelezettség alsó korhatárát levinnék négy évre, átalakítanák a szakképzési rendszert, és nagyobb hangsúlyt helyeznének a pedagógusképzésre.

Kis Zoltán, az agrárfejezetért felelős parlamenti képviselő szerint a kormányprogramban szereplő Alföld-program és Vásárhelyi-terv végrehajtását, érdekérvényesítését kell erősíteni a kormányban, mert ezekért a liberális vezetésű környezetvédelmi tárca a felelős. Kifogásolta, hogy költségvetési okokra hivatkozva jelenleg állnak ezek a projektek.

Gulyás József országgyűlési képviselő az összeférhetetlenségről beszélt, mint mondta, el kell számoltatni a képviselőket a juttatásokról is, illetve még ebben a ciklusban meg kell alkotni a törvényt arról, hogy ugyanazon személy ne lehessen egyszerre önkormányzati és országgyűlési képviselő.

Fodor Gábor és a Kóka János elnökjelöltek délután nyilvános vitát folytatnak programjaikról. A vitáról a FigyelőNet is tudósít.

Címkék: Belföld