Az árpádsáv a téma a parlamentben

Az egészségügyi ellátás, az árpádsávos zászló, valamint a cigány kisebbségi önkormányzati választás kérdése szerepelt a napirend előtti felszólalásokban a Parlamentben.

Podolák György (MSZP) újra elmondta: azt javasolták, hogy a kormány az elmúlt enyhe tél után biztosítsa, hogy a szolgáltatók visszafizessék a fogyasztók által gázátalány címén befizetett többletpénzt. Hozzátette: döntés született arról, hogy a fogyasztó évközben módosíthassa átalányfogyasztását havi elszámolásra.


A Kormányszóvivői Iroda múlt heti közlése szerint a kormány döntése értelmében a gázfogyasztók április elsejétől visszakaphatják a túlfizetés összegét. Az új, április 1-jével életbe lépő rendelet szerint, ha a szolgáltató a tényleges fogyasztásnál nagyobb összeget számláz ki az átalánydíjas rendszerben, akkor a fogyasztó szabad döntésén múlik, hogy visszakéri-e a többletet készpénzben, vagy inkább az átalánydíj csökkentését kéri a következő hónapokra.


Mi lesz az orvosokkal?


Csáky András (MDF) a kormány egészségügyi reformja kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy néhány napon belül több mint 1500 egészségügyi dolgozó munkahelye szűnik meg. Kiemelte, hogy a betegek ma még azt sem tudják, hogyan változnak a szakrendelői kapacitások. Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár válaszában elmondta: a területi ellátási kötelezettség nem beutalási rendet jelent. Nem azt jelenti, hogy kötelező oda utalni a betegeket, a beteg választhat, és mehet más kórházba is, és ha rendelkezik beutalóval, akkor nem kell fizetnie – tette hozzá.


A munkahely nélkül maradó 1.500 orvosnak és öt-hatezer szakdolgozónak készül a mobilitás program. Az ő elhelyezkedésüket kívánja segíteni a kormány részben direkt áttelepülési támogatással, valamint hitellel, és képzéssel – jegyezte meg.


Fogy a nemzet


Harrach Péter (KDNP) felszólalásában kiemelte: a magyar nemzet erőteljesen fogy, és a társadalom öregszik. Véleménye szerint a magyarországi demográfiai helyzet oka a házasság és a család intézményének válsága. A megoldás a gyermekvállalási kedv felkeltése lenne egy olyan családtámogatási rendszerrel, mely azt a réteget segíti, ahol a legkevesebb gyermek születik – emelte ki.


Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: 2002 óta inflációt meghaladóan növekszik a családi pótlék mértéke. Hozzátette: a demográfiai mutatók 2006 óta javultak Magyarországon.


Árpád-sáv


Gusztos Péter (SZDSZ) azt hangsúlyozta: az árpádsávos zászló alatt olyan politikai szubkultúra jelenik meg, melynek egyik jellemzője az antiszemita beütés. Mint mondta, pártja szerint az árpádsávos zászló egyértelmű „antiszemita kód”. Ezt a tényt a Fidesz és a KDNP politikusain kívül majd mindenki tudja – tette hozzá


Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi sajtó március 15-e után az árpádsávos zászlót egy napon emlegette a huligánokkal.


Kormánypárti fenyegetés roma politikusoknak


A fideszes Farkas Flórián közölte: a kisebbségi önkormányzati választások során a Lungo Drom jelöltjeit sorozatosan megfenyegették, előnyöket ígértek nekik, ha átállnak a kormányt támogató szervezetekhez. Véleménye szerint „a törvénytelen választásban megjelent a mai politikai rendszer összes demokráciaellenes vonása”.


Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában közölte: a területi és az országos kisebbségi önkormányzati választások 2007-én március 4-én jogszerűen zajlottak le.

Címkék: Belföld