Lendvai fájlalja Sólyom távolmaradását

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, tiszteletben tartja az államfő azon meggyőződését, hogy a határon túl élő magyarok számára kíván gesztust tenni, és a délelőttöt még Erdélyben tölti.

„Fájlalom, noha tiszteletben tartom”, hogy a köztársasági elnök március 15-én Erdélyben ünnepel – közölte Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden reggel.

Mint mondta, ugyan „az engedélyt megadom” szavakat bárki ki tudja mondani a Kossuth téri zászlófelvonásnál, de Sólyom László „jelenléte (…) ennél többet sugallna és jelentene az országnak”. A politikus szerint nem a mondat, vagy a köztársasági elnök a helyettesítésével kapcsolatos egyértelmű rendelkezése, hanem „ő hiányzik, az ő szimbolikus jelenléte hiányzik”.

Közölte, nem osztja azok nézetét, akik azt gondolják, hogy a köztársasági elnök nem akart együtt ünnepelni a kormánnyal és a miniszterelnökkel. „Ilyen szempontból nem tartom szimbolikusnak a távollétet”, hiszen délután már együtt osztják ki a kitüntetéseket és az esti rendezvényen is közösen vesznek részt.

„Jobb lenne, ha itt volna” a zászlófelvonásnál is, „ugyanakkor érteni vélem, hogy az ő politikájának, az elnöki hatáskör általa formált imázsának fontos része a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás” – fogalmazott Lendvai.

Címkék: Belföld