Demszky törvényes, de határozott rendőri fellépést vár

A főpolgármester azt várja a rendőrségtől, hogy a törvényes keretek között a leghatározottabban lépjen fel a törvényes rend védelmében március 15-én. Demszky Gábor erről az SZDSZ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón számolt be kedden.

Demszky Gábor szerint most, 17 évvel a rendszerváltás után ismét egyfajta félelem, aggodalom költözött a szívekbe. Aggódunk azért, hogy vajon mi történik március 15-én, hogy azok a szélsőséges csoportok, amelyek megzavarták az október 23-i ünnepségeket, mire készülnek ezen az ünnepen – mondta. Véleménye szerint a békés többségnek, amely szabadon és méltóságban akar emlékezni ezen a napon, le kell küzdenie a félelmet, és részt kell vennie az ünnepségeken, mert ha ezek az emberek otthon maradnak, az azt jelenti, hogy a randalírozó kisebbség elérte, amit akart.

A főpolgármester kijelentette: el kell határolódni azoktól, akik árpádsávos zászlók alatt, a „történelem szemétdombjáról előszedett ordas eszméket” hirdetnek ezen a napon.

„Tanuljuk meg újra a különbséget az ünneplés és a tüntetés között, március 15-e számunkra ünnep, szeretnénk ha az is maradna” – fogalmazott Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke elmondta: a szabad demokraták higgadt, az ünnephez méltó megemlékezést szeretnének.

Hangsúlyozta: mindenkinek, a kormánynak, az ellenzéknek, a rendőrségnek és 10 millió magyar embernek van felelőssége, hogy ez az ünnep valóban méltóságteljes legyen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyik politikai erő sem engedhet teret a szélsőségeseknek.

„Vegyük tudomásul, hogy akik Molotov-koktéllal vonulnak, azok nem ünnepelni akarnak, hanem bűncselekmények elkövetésére készülnek, aki felszedi az utcaköveket, az nem békés tüntető” – jelentette ki Kuncze Gábor. Szólt arról is, hogy a rendőrség sem terjeszkedhet túl a törvényi kereteken.

Mint mondta, a nemzeti ünnepen a liberális frakció a fővárosi megemlékezésen vesz részt a Március 15. téri Petőfi-szobornál, ahol Demszky Gábor mond beszédet. „Nem szabad elbújni, és mi, liberálisok nem is bújunk el ezen az ünnepen, ez az ünnep a miénk is, ahogy minden magyaré egyébként” – jelentette ki Kuncze Gábor.

A pártelnök kérdésre válaszolva elmondta: nem örül annak, hogy az államfő nem vesz részt március 15-én a Kossuth téri zászlófelvonáson, mint mondta, nem ért egyet Sólyom László döntésével.

Címkék: Belföld