Teljes létszámmal készül a rendőrség

Minden rendőr szolgálatban lesz március 15-én: biztonsági zónák, igazoltatások, csomagellenőrzések, magaslati figyelőpontok segítik az 1205 bejelentett rendezvény békés lebonyolítását.

A Kossuth téren, a Március 15-e téren, a Nemzeti Múzeumnál, illetve a Művészetek Palotájánál úgynevezett kettes fokozatú biztonsági zónát hoznak létre, ahol szigorú ellenőrzésekre és megelőző védelemre készülnek. Valamennyi helyszínt bekamerázzák és légtérzárlat is lesz – közölte Szabó Ferenc, a köztársasági őrezred parancsnoka.

Kétszer több rendezvény

Minden kiemelt helyszínen magaslati figyelőpontokat létesítenek, ahol az őrezred távcsővel és rádióval felszerelt civil ruhás munkatársai kísérik figyelemmel a rendezvények résztvevőit, hogy kiszűrjék azokat, akik nem az ünneplés szándékával érkeznek a helyszínre. Kijelentette: az elmúlt években sem voltak mesterlövészek a figyelőpontokon, kivéve, amikor magas szintű vendég látogatott Magyarországra.

Komáromi Endre, az ORFK közrendvédelmi és közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, hogy március 15-ére összesen 1205 rendezvényt jelentettek be, a korábbi években általában 600 rendezvény szokott lenni ezen a napon. Hangsúlyozta: a bejelentések egyikével kapcsolatban sem hoztak tiltó határozatot. Összesen 386 bejelentés érkezett társadalmi szervezetektől, magánszemélyektől, a kifejezetten politikai demonstrációk száma összesen körülbelül százra tehető. A hétfői nap folyamán még lehet tenni bejelentést rendezvényekkel kapcsolatban.

Átalakítják a kordont

A köztársasági őrezred parancsnoka elmondta, hogy a Kossuth téren a vendégek az FVM és a Néprajzi Múzeum előtt, valamint az Alkotmány utcában tartózkodhatnak. A Kossuth téri kordont is átalakítják, hogy a katonai díszzászlóalj mozgását biztosítani tudják. Elmondta, hogy a Kossuth téren összesen négy magaslati megfigyelőpont lesz, ám ezek helyszíneit nem közölte. Úgy intézkedett, hogy lehetőleg feltűnésmentesen tartózkodjanak kollégái a megfigyelőpontokon. Elhangzott, hogy az állami megemlékezéseken bevezetett biztonsági ellenőrzések között van az igazoltatás és a csomagellenőrzés is.

Tóth László, a BRFK közbiztonsági főkapitány-helyettese közölte, hogy komoly forgalomkorlátozások lesznek az állami ünnepségek helyszínein, valamint a Fidesz-rendezvény környékén. Ezzel kapcsolatban a rendőrség honlapján is megtalálhatók az információk. Elmondta még, hogy a rendőrök kokárdát és azonosító számot is viselnek majd, azonban nem fognak fekete maszkot használni.

Komáromi Endre, a szélsőséges csoportok ellenőrzésével kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rendőrség folyamatos, óránkénti kapcsolatban van a titkosszolgálatokkal, és folyamatosan megteszik a megelőző intézkedéseket. Nem igaz az az információ, hogy az ország összes MSZP- és SZDSZ-székháza elé demonstrációkat jelentettek volna be – tette hozzá. Tóth László közölte: minden rendőr szolgálatban lesz az országban, és „jó néhány” olyan csapatszolgálati egység lesz, amelyet Budapestre vezényelnek majd.

Címkék: Belföld