Káosz a szekszárdi kórházban

Kényszerintézkedéseket vezet be hétfőtől a Tolna megyei kórház vezetése. Egyelőre két hét időtartamra szüneteltetik a nagy költséggel járó, alacsony fedezetű műtéteket.

„A miniszter által nyilvánosságra hozott, ágyszámokról, kórházbezárásokról szóló döntés még a súlypontinak mondott kórházaknál is drámai változásokat jelent, (…) a Balassa János Kórházban mától műtéteket kell elhalasztani egyelőre átmeneti jelleggel, de a továbbiakra nézve is bizonytalan a helyzet, mivel az áprilisra vonatkozó finanszírozásról nincsenek információk” – közölte Puskás Imre Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlési elnöke.

A kialakult helyzet felvázolásakor szólt a 2006 októberétől csökkentett finanszírozás következményeiről, s mint mondta, 1990 óta először fordult elő, hogy a fenntartónak kellett hozzájárulni a működési költségekhez.

Puskás Imre a kórház területi ellátási listáját ismertetve további „anomáliákat” is feltárt, eszerint a listán szerepel idegsebészeti, allergológiai és klinikai immunológiai ellátás, holott Szekszárdon ilyen osztályok nincsenek. Ugyanakkor több olyan ellátást megvontak, illetve Pécsre, Budapestre irányítják a betegeket, amelyet eddig helyben elláttak.

Tájékoztatása szerint az addiktológiai (függőségi) betegellátás terén tapasztalható káosz mindezeken túltesz. Eddig a közeli Szigetvárra járó betegeknek, most Veszprémbe kell utazniuk, a szigetváriakat pedig a Szabolcs megyei Nagykállóra irányítják.

Potápi Árpád, Bonyhád polgármesterének elmondása szerint az elmúlt két évben 100 millió forintot kellett az önkormányzatnak a kórháza működésére fordítani, a 2006-tól érvényes teljesítménykorlátozás eredményeként pedig idénre már 75 millió forint hiánya gyűlt össze az intézménynek kifizetetlen számlákból.

Címkék: Belföld