Svájci lap szerint Orbán továbbra is a tűzzel játszik

Orbán Viktor továbbra is meg akarja buktatni a kormányt, és nagy reményeket fűz a reformok hatásairól rendezendő népszavazáshoz, a magyar rendőrség pedig rendzavarásokra számít a március 15-i nemzeti ünnepen - írja a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap.

A svájci napilap prágai székhelyű tudósítója emlékeztetett arra, hogy Orbán értékelése szerint Magyarországon nincs demokrácia. Nem csoda, hogy a Fidesz elnöke ilyen körülmények között idő előtti választásokra törekszik. Olyan offenzívával akarja lemondásra kényszeríteni Gyurcsány Ferenc népszerűtlen kormányát, amelyhez nagyszabású tüntetések és népszavazások is hozzátartoznak.

A tudósító úgy értékelte, hogy mindenekelőtt a március 15-i évfordulóval kapcsolatban alakult ki feszültség. A Fidesz nagy demonstrációt akar tartani Budapesten, és máris világos előjelei vannak annak, hogy a szélsőjobboldali, nacionalista és antiszemita táborból számos erőszakra kész csoport randalírozásokat tervez erre a napra. A cikkíró szerint a biztonsági erők nagyszabású felvonultatására lehet számítani, a Mazsihisz elnöke pedig arra kérte a több mint 100 ezer magyar zsidót, hogy a nemzeti ünnepen maradjanak otthon.

A cikkíró szerint kormányoldalról azzal vádolták Orbánt, hogy a magyar demokrácia leminősítésével maga is ösztönzi a szélsőjobboldaliakat és a huligánokat. Orbán viszont azt bizonygatja, hogy az “illegitim” kormány bukását kizárólag politikai eszközökkel akarja elérni, és határozottan tiltakozik azon vádak ellen, hogy elősegítené az antiszemitizmust.

A tudósító valószínűtlennek minősítette, hogy az ominózus előjelek ellenére március idusán összeomlás következzen be Magyarországon. Úgy értékelte: bármilyen népszerűtlenek is Gyurcsány reformjai, a lakosság körében csekély az erőszakra való hajlam, és korlátozottnak tűnik a tüntetési kedv.

A svájci lap szerint az utcai akcióknál nagyobb kihívást jelenthet majd a kormány számára az a népszavazás, amelyet a Fidesz tervez. A szerző ismertette az alkotmánybíróság döntését, és úgy vélte, valószínűnek tűnik, hogy megszavazzák az azon felteendő kérdéseket. A cikkíró szerint ugyanakkor az említett pontok aligha fogják mértéket meghaladóan szétfeszíteni a költségvetést, így a kormány folytathatja megszorítási programját.

Címkék: Belföld