Gyurcsány még sose volt ilyen népszerűtlen

Februárban az MSZP-nek sikerült egy keveset ledolgoznia a Fidesszel szembeni hátrányából, ám a különbség még mindig jelentős. Gyurcsányt egyre kevesebben tartják alkalmasnak miniszterelnöknek, a jövőt tekintve pedig elkeseredettek az emberek.

Az ellenzéki párt 6 százalékponttal vezet a nagyobb kormánypárttal szemben az összes választó, és 10 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók között: a januári 17 százalékhoz képest az MSZP-re februárban az összes választó 20 százaléka szavazna, míg a Fideszre e hónapban 26 százalékuk voksolna a januári 30-cal szemben a Tárki februári adatai szerint. A Gallupnál a legnagyobb a különbség a két nagy párt között: teljes népesség körében 33-14-re vezet a Fidesz, míg a Szonda Ipsosnál 32 százalék szavazna a Fideszre 22 az MSZP-re.

Csak az MDF jutna be

Februárban a Tárki és a Szonda Ipsos szerint is az MDF az egyetlen kisebb párt, amely elérné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha “most vasárnap” lennének a parlamenti választások. Egyedül a Gallupnál áll csupán két százalékon, csakúgy, mint az SZDSZ. A liberális párt a Szonda Ipsos adatai szerint 3, a Tárki szerint 4 százalékon áll az összes szavazó körében.


A Medián februári adatai a választani tudó biztos szavazók, a választani tudók és a teljes népesség körében (Forrás: Medián)


Borús jövőkép

A kutatások eredményei alapján elmondható, hogy a magyar lakosság hónapról hónapra rosszabbnak látja anyagi helyzetét és egyre pesszimistábban néz a jövőbe. A Gallup mérése szerint az ország gazdasági helyzetének megítélése minden korábbinál kedvezőtlenebb: a válaszadók 87 százaléka tartja rossznak, az emberek 71 százaléka elégedetlen jelenlegi helyzetével. A kormányzati intézkedések hosszabb távú hatásait tekintve sem vagyunk optimisták: a megkérdezettek 27 százaléka remél pozitív változást családja anyagi helyzetében, 32 százalék szerint viszont négy év múlva még rosszabbul fogunk élni. Ezeket az adatokat erősíti meg a Medián eredménye is: a megkérdezettek 68 százaléka szerint az elkövetkező évben romlani fog háztartásuk helyzete.

Gyurcsány egyre népszerűtlenebb

A Gallup eredménye szerint még soha ennyien nem voltak elégedetlenek a miniszterelnök munkájával: a magyar felnőttek 67 százaléka szerint rosszul végzi munkáját. Ezzel párhuzamosan a népszerűsége is nagyon alacsony, a polgárok csupán 20 százaléka áll ki mellette. A Medián szokásos, húszas politikus-listáján is csak a 12. helyet csípte meg, egy százalékpontos népszerűségvesztéssel.

A listát egyébként Sólyom László köztársasági elnök vezeti 57 százalékponttal, őt Dávid Ibolya és Szili Katalin követi. A negyedik helyen pedig a Fidesz elnöke, Orbán Viktor áll, 46 százalékpontos népszerűséggel. Őt fideszes politikusok követik, míg a lista második felét kormánypárti politikusok töltik ki. Februárban Molnár Lajos egészségügyi miniszter lett a legnépszerűtlenebb, összesen 13 százalékponttal.

Címkék: Belföld