Aláírást gyűjtenek az orvostanhallgatók

Sem a szakminiszter, sem a tárca képviselője nem jelent meg azon a szerda esti fórumon, amelyet azután tartottak, hogy a HÖOK bejelentette: aláírásgyűjtést indítanak az orvoskarok hallgatói a rezidensképzés tervezett átalakítása miatt.

A Semmelweis Egyetemen tartott fórumon ugyanakkor részt vett a négy orvosi egyetem dékánja, a rezidensszövetség és az orvosi kamara elnöke, illetve Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke – – közölte Nagy Zoltán, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kommunikációs alelnöke. A finanszírozás átalakításának kérdése legalább egy évvel el fog tolódni – tolmácsolta Kökény Mihály fórumon elhangzott szavait Nagy Zoltán.

A jelenlévők ugyanakkor világossá tették, hogy az államilag támogatott rezidensképzés megszűnését 2008. után sem tartják elképzelhetőnek. A rezidensképzés finanszírozására az orvostanhallgatók azért sem képesek, mert egy kezdő orvos fizetése olyan alacsony, hogy abból nem tudja egy esetlegesen felvett hitel részleteit törleszteni – ismertette a HÖOK kommunikációs alelnöke. Ez nem csak szakmai probléma, hanem a társadalom problémája – vélekedett.

Az érintettek azt remélik, hogy a tárca idén leveszi a napirendről a rezidensképzés finanszírozásának átalakítását, 2008-ban pedig “megelégedésre okot adó” megállapodás születik az ügyben. Nagy Zoltán korábban elmondta: azért indítottak aláírásgyűjtő akciót, mert a kormány tervei szerint megváltozna a rezidens képzés finanszírozása. A kabinet tervezetben az szerepel, hogy csak az úgynevezett hiányszakmákat támogatnák, egyébként a költségeket az intézménynek, vagy rezidensnek kellene állnia.

Címkék: Belföld