A földszinti lakó gyújtotta fel a házat

Ételmelegítéstől gyulladt ki hétfőn a debreceni panelház: egy földszinti lakás konyhájában keletkezett a tűz, amely a szellőzőn keresztül gyorsan eljutott a tizedik emeletig.

A Magyar Rádió szerint összességében 44 lakás kiégett, vagy oltás közben elázott. A kiköltöztetett lakók többsége rokonoknál, barátoknál kapott átmeneti szállást. A füstmérgezéssel kórházba szállított öt lakó állapota kielégítő.



44 lakásból költöztették ki a lakókat (fotó:MTI)


A református szeretetszolgálat gyorssegélyként egymillió forintot ajánlott fel a tűzkárt szenvedettek megsegítésére. Bútor- és ruhafelajánlások is érkeztek az önkormányzathoz, a debreceni menekülttábor pedig azt jelezte, hogy szükség esetén 12 családot tudnak elhelyezni – közölte Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere az MTI-vel. A hétfői tűz miatt 132 lakásból kellett kiköltöztetni a lakókat, 44 lakásba nem is térhettek vissza.

A hétfőn dél körül kipattant tűz következtében a lépcsőházban 11 lakás teljesen kiégett, de több is jelentősen károsodott. A 44 lakás lakói közül eddig 27-en jelentkeztek az önkormányzatnál, de közülük csak ketten kértek elhelyezési segítséget, őket a Cívis Ház Zrt. üresen álló lakásaiba helyezték el. Dobson Tibor korábban elmondta: a balesetben 14-en sérültek meg, közülük nyolcat a helyszínen elláttak, hat embert szállítottak kórházba, elsősorban füstmérgezés miatt.

A helyszínen megjelent Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is, aki arra utasította a Cívisház Zrt.-t, hogy készítsenek elő lakásokat azoknak a fogadására, akiknek a tűzben kiégett az otthonuk, és nem tudnak rokonoknál vagy barátoknál elhelyezkedni. Mintegy 50 család kiköltöztetésére készül fel az önkormányzat – mondta el hétfőn a tűz helyszínén a polgármester.

Kovács Ferenc debreceni tűzoltóparancsnok elmondta: hétfőn délben kapták a riasztást, s az elrendelt 2-es kiemelt tűzoltási fokozatot egy órán belül a legmagasabbra, 5-ösre emelték. A Debrecenből és a vidékről érkezett tűzoltók az oltást és a mentést egyidejűleg kezdték meg a külső falsíkon és a belső lépcsőházban.

Címkék: Belföld: Mozaik