Martonyi: rossz irányba fordultak a dolgok

Magyarországon az elmúlt években rossz irányba fordultak a dolgok - mondta Martonyi János szombaton, Budapesten, a "Felelős kormány?" címmel megtartott konferencián.

„Tudjuk azt, hogy Magyarországon az elmúlt években rossz irányba fordultak a dolgok. Morzsolódik, gyengül esztendők óta a demokratikus jogállam, sérelem éri az alapjogokat, alkotmány és jogsértések sorozatára kerül sor, csorbulnak a független intézmények” – fogalmazott Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke, az Orbán kormány volt külügyminisztere.

Álláspontja szerint a negatív fordulat azután történt, hogy az ország átjutott azon a nehéz időszakon, amikor megtörtént a gazdaság átalakítása, kiépült a piacgazdaság és létrejöttek a demokratikus intézmények.

Herczegh Géza akadémikus, nemzetközi jogász – aki a felelős kormány kialakulásáról adott történelmi áttekintést – úgy vélte, a tavaly augusztus 20-ai eseményeket követő kormányzati magatartás, az, hogy senki nem vállalta a felelősséget, megmutatta: tovább élnek a pártállami idők.

Szabad György volt házelnök a Kossuth tér lezárására utalva azt hangsúlyozta: ezzel nem csak “alkotmánysérelem”, de kegyeletsértés is történt, hiszen – mint mondta – ott található a Rákóczi és a Kossuth szobor, s ott van az 1956-os emlékoszlop, a jelképes mártír sír is. „Mi jogosítja föl a magyar kormányt arra, hogy ezt a teret elzárja népünk (…) elől?” – tette fel a kérdést.

A rendezvényen megjelent Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Stumpf István volt kancellárminiszter és Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület kilenc tagegyesülettel és 131 alapító taggal, Mádl Ferenc akadémikus, volt köztársasági elnök elnökletével 1996. február 25-én jött létre. Az egyesület céljai között fogalmazták meg az európai értékek – az erkölcs, a kultúra, a szolidaritás, az egyének boldogulása – népszerűsítését, a jogállamiság, a szociális piacgazdaság, és a magyar polgári demokrácia erősítését.

Címkék: Belföld