Gyurcsány az MDF-frakcióval ülésezett

A miniszterelnök kedden ellátogatott az MDF frakcióülésére. Dávid Ibolya következő vendége Orbán Viktor lesz.

Orbán Viktorral is egyeztetne az MDF a párt által javasolt 13 pontról, ezért hasonló megbeszélésre hívja a Fidesz elnökét, mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt – mondta Dávid Ibolya kedden azt követően, hogy az MDF parlamenti képviselőcsoportja találkozott a kormányfővel az Országházban.


A demokrata fórum elnöke elmondta, hogy az egyeztetésen nem volt egyetértés a tiszta kezek hivatalát illetően, valamint az árfolyamnyereség- és kamatadó eltörlése tekintetében. Hozzátette: az örökösödési illetékkel kapcsolatban köztes megoldás születhet. Az MDF és a kormány szakértői tovább egyeztetnek azokról a javaslatokról, amelyekben egyetértés volt a megbeszélésen – mondta Dávid Ibolya.


Az MDF a középosztályért harcol


Az MDF a találkozót azzal a céllal hozta össze, hogy ismertesse a kormányfővel a középosztályt védő 13 pontját. Mint a párt közleményében írja, „a középosztály az a réteg, mely munkájával és felelős hazafiságával megteremti a nemzet jövőjét”, és „nem várja folyton az állami cumisüveget”.


Dávid Ibolya pártja szerint jelenleg a kormány stratégiája az elit és a szegények támogatásán alapul, miközben a miniszterelnök könnyen meg tudja kötni a maga különalkuit a leggazdagabb rétegekkel. Az MDF az ellen emelt szót a találkozón, hogy mindemellett elsősorban a középosztályt érintik a terhek növekedései, de szociális juttatások már kevésbé, így ennek a társadalmi csoportnak a helyzete rövidtávon valóban romlik.


13 pont


A találkozón ismertetett 13 pont közül az első az egyszerű és átlátható adórendszer létrehozása, amelynek alapfeltétele az MDF által már a választási kampányban is zászlajára tűzött egykulcsos adó 2010-es bevezetése. Emellett az MDF a jövedelem típusú adózás súlypontját fokozatosan áthelyezné a fogyasztási és a vagyoni típusú adózásra. A párt szerint meg kell szüntetni a középosztály megtakarításait büntető adókat is, elsősorban az árfolyamnyereség-adót és a kamatadót. De az MDF 2008-tól az iparűzési adót is jelentősen mérsékelné. Szintén ide tartozik a 12-es pontban megfogalmazott felhívás is, amely szerint 2008-tól a kormánynak el kell törölnie a bankadót, és megállapodást kell kötnie a bankokkal a lakosságot sújtó magas kezelési költségek csökkentéséről.


A harmadik pont szerint „válságkapkodás” helyett hatástanulmányokra épülő reformokat kell megvalósítani. Az MDF ugyanis úgy látja: a kormánynak nem áll rendelkezésére az a megfelelő szakértői réteg, amely a reformokat sikerre vihetné, ezért azt javasolja, hogy a kormány 25 milliárd forint alaptőkéből hozzon létre egy „Agyelszívó alapot”. Ebből az alapból fedezhető lenne a világ legjobb szakértőinek, szakpolitikai elemzőinek és tanácsadóinak munkája.


Kisebb, de tisztességesebb államot akarnak


Dávid Ibolya is egyetért az állam leépítésével. Mint közleményében fogalmazott: karcsúbb, de erős és hatékony államot kell teremteni, ahol ugyanúgy csak a teljesítményelv a meghatározó, mint a magánszférában. Ehhez véleménye szerint ki kell dolgoznia a közszférában dolgozók teljesítményének értékelésére alkalmas állam-audit módszertanát, hogy a hatékony állam valóban szakmai, és ne politikai alapon épüljön fel.


A költségvetési pénzek tisztasága érdekében az MDF azt javasolja a kormánynak, hogy garantálja az Állami Számvevőszék, a Gazdasági Versenyhivatal és a Fogyasztóvédelem zavartalan működési feltételeit, ezen felül pedig állítsa fel a Tiszta Kezek Testületét és Hivatalát.


A szokásos MDF-programpontok


Az MDF kormányfőnek átnyújtott javaslatában szerepelt több olyan pont is, amellyel az MDF az országgyűlési választások előtti kampányban színre lépett. Véleményük szerint a középosztálynak lehetőséget teremtve kell folytatni a privatizációt, azaz 2010-ig legalább egy tucat állami vállalat részvényeit kell bevezetni a tőzsdére.


A következő pontokban a párt a kutatás-fejlesztés területének kiemelt támogatását szorgalmazza, illetve azt, hogy az állam vállaljon garanciát arra, hogy 10 éven belül mérsékli központosító és újraelosztó kapacitását. A tízes pont pedig a csőd és felszámolási törvény átalakítását kezdeményezi a hitelezők és befektetők érdekében.


A Magyar Demokrata Fórum határozottan kiáll a kampány és pártfinanszírozási törvény megváltoztatása mellett is, mivel – mint fogalmaznak – a jelenlegi szabályozás a korrupció melegágya.


Az utolsó pontban az MDF ismét felveti az általuk „haláladónak” nevezett örökösödési illeték eltörlését. Javaslatuk szerint 2008-tól 30 milliós értékhatárig kéne bevezetni az illetékmentességet, 2010-től azonban teljesen meg kéne szűntetni a fizetést.


Gyurcsány Bajnaival ment


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztossal kedden részt vett az MDF-frakció ülésén az Országház Gobelintermében. A kormányfő tárgyalást folytatott Dávid Ibolyával, a jobboldali párt elnökével, illetve Boross Péter volt miniszterelnökkel is.

Címkék: Belföld