A Fidesz nem ül le a Gyurcsány-kerekasztalhoz

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét végére nemzeti szakmai kerekasztalt kezdeményezett a nyugdíjrendszer, illetve a közoktatás jövőjéről, valamint a versenyképesség kérdéseiről.

„Mind a három kerekasztal egy, a kormány által nyilvánosságra hozott, a fő kihívásokat, gondokat, az indokoltságot tartalmazó elemzést fogja majd bemutatni. Mindegyik kerekasztal nagyjából hasonló elven épül fel. Delegálásra kérjük a gazdasági és szociális tanács egy-egy oldalát – ugye annak négy oldala van. Delegálásra kérjük az adott szakmai kérdésekben érdekelt parlamenti bizottságok elnökeit – ezekben ellenzéki és kormánypárti elnökök egyaránt és egyenlő arányban vannak. Miniszterelnökként én magam is delegálok, és kérem fel mindhárom bizottság elnökeit” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hozzátette: a három kerekasztal elnökeit szombaton, a nyitókonferencián mutatja majd be. A hétvégi ülésen szakértők ismertetik az adott területek helyzetét és a kihívásokat. A kerekasztalok a jövő héten alakulnak meg – mondta Gyurcsány Ferenc. A testületek munkája végig nyilvános lesz, egyebek mellett online felületen is – tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2006. október 5-én szintén beszélt arról, hogy négy területen – államigazgatás, oktatás, egészségügy, nyugdíjrendszer – reformkerekasztal létrehozására lenne szükség, a pártok és a társadalmi szervezetek képviselőinek részvételével. A testületek a rendszerváltozás idején létrejött Nemzeti Kerekasztal mintájára működnének, akár a köztársasági elnök, vagy az MTA szervezésében – mondta akkor Orbán Viktor.

A Fidesz és a KDNP ezután sem vesz részt semmilyen, Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett vagy az ő részvételével zajló tárgyaláson – közölte az MTI-vel Szijjártó Péter, a Fidesz és Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

A két ellenzéki politikus szerint Gyurcsány Ferenc a szocialista látványpolitizálás jól ismert eszközeivel élve újabb és újabb elkeseredett kísérletet tesz az elszigeteltségből való kitörésre. Gyurcsány Ferenc hazudott a magyar embereknek, hazugságaival válságba sodorta Magyarországot, tehát nem demokrata, ezért nemkívánatos személy a magyar belpolitikában – vélekedett a két szóvivő.

Címkék: Belföld