Fidesz: Kánaán helyett Spárta vár a vállalkozókra idén

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szerint kevés a 31 milliárd forintos pályázati összeg, túl szigorúak a pályázati feltételek, ugyanakkor az intézményrendszer még nem áll készen az uniós források fogadására.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy bár hétfőn felkerült néhány uniós pályázat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára, „kis szépséghiba”, hogy még nincsenek elfogadott operatív programok, illetve a közreműködő szervezetekkel sem kötötték meg a szerződéseket.

A Fidesz alelnöke szerint a 31 milliárd forintos pályázati kiírás különösen csekély összeg ahhoz, hogy élénkítse a gazdaságot, vagy munkahelyeket teremtsen. Megjegyezte azt is, hogy a kormány a megszorításokkal mintegy 600 milliárdot vett ki a vállalkozók zsebéből.

Véleménye szerint a pályázati feltételek túlságosan szigorúak és indokolatlanok, hiszen például nem pályázathatnak a vidékies térségek, de az is gond, hogy 8-15 százalékos növekedést írnak elő a vállalkozásoknak, amelyek ilyen bizonytalan gazdasági helyzetben ezt nem tudják felelősen vállalni.

Hangsúlyozta: ma Magyarországon 800 ezer működő kis- és közepes vállalkozás van, amiből a kormány a pályázatokkal csupán háromezret célzott meg. A Fidesz számításai szerint ez a pályázati rendszer nem segít a nehéz helyzetben lévő vállalkozások feltőkésítésében.

Címkék: Belföld