Félmillió “új fideszes”

Jelentősen, mintegy félmillió fővel nőtt a Fidesz tábora januárban. A legnagyobb ellenzéki párt mintegy kétmillió biztos szavazót tudhat a háta mögött, míg a szocialistákan 1,2 millióan támogatják – közölte a Szonda Ipsos adatait a Népszabadság.

A választásra jogosultak közül 34 százaléknyian (mintegy 2,8 milliónyian) az ellenzéki párttal szimpatizálnak, míg 21 százalékuk (nagyjából 1,7 millió fő) a kormánypárt híve. Az elkötelezett szavazók körében is elszaladt a Fidesz, 22 százalékponttal vezet az MSZP előtt.

A Fidesz nagyjából félmillió új szimpatizánst szívott fel az elmúlt hónapban. A párthoz csatlakozó tömegek nem gyengítették a részvételi hajlandóságot (75 százalékos), ugyanolyan aktívak, mint a múlt hónapban a „régiek” voltak. A győzelmi várakozások a decemberinél is erősebbek: akkor a fideszesek 80, most 89 százaléka gondolja, hogy a párt megnyerne egy mostani választást.

A szocialisták meglehetősen passzívnak és kedvetlennek tűnnek: aktivitási szintjük az elmúlt hónaphoz képest kissé alábbhagyott (decemberben 74 százalékos volt), és valamivel gyengébb a Fideszénél (jelenleg 69 százalékos). A múlt hónapban 50, most 35 százalék gondolja, hogy az MSZP győzelemre van ítélve. A szocialista szimpatizánsok relatív többsége, 40 százaléka a Fideszt erősebbnek tartja az MSZP-nél.

Továbbra is békétlenek a választópolgárok, nem enyhülnek a másik oldallal szembeni ellenérzések. Különösen a Fidesz tábora indulatos, nyolc tizedük hevesen elutasítja a szocialista pártot. A viszonzás valamivel visszafogottabbnak mondható: héttizednyi MSZP-s táplál heves negatív érzelmeket a Fidesszel szemben. Az MDF és az SZDSZ az 5 százalékos határvonal környékén található, amint az előző 3 hónapban, most is valamivel az ellenzéki párt helyzete kedvezőbb.

Címkék: Belföld