Terézvárosban bezárnák a speciális óvodát

Bezáratná a VI. kerületi önkormányzat azt a speciális óvodát, ahová eddig egész Budapestről jártak a beszédhibás és az enyhén értelmi fogyatékos gyerekek. A hivatal szerint az a baj, hogy nincs udvar, míg az ovisok és szüleik meg vannak elégedve a jelenlegi intézménnyel. Nézze meg videónkat is!

Iskolák sem maradnak

A VI. kerületben egyébként nemcsak a Szó/Játék óvoda az egyetlen, amelyet bezárásra ítéltek, az önkormányzat ugyanis azt vizsgálja, hogy tud a városrész hat általános iskolájából négyet csinálni a legkevesebb érdeksérelem nélkül. Úgy tudjuk, lakat kerülhet a Vörösmarty Mihály Általános Iskolára is, amelyben olyan fejlesztőosztályok is működtek, ahol a speciális óvodából kikerült hatévesek eddig továbbtanulhattak.

Óvodájukat féltik a terézvárosi Szó/Játék Óvodába járók és szüleik. A kerületi önkormányzat ugyanis tavaly decemberben úgy döntött, a 2007-es költségvetési megszorítások miatt a terézvárosi óvodák közül a sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó intézményen kezdi a karcsúsítást és az idei költségvetésében már nem különít el pénzt a fenntartására. Molnárné Verő Judit, a Szó/Játék óvodavezetője attól tart, hogy a kerületben lakó gyerekeket „szétszórják” a többi intézményben, míg a körzeten kívüli, többségében beszéd- vagy enyhén értelmi fogyatékos gyerek pedig mehet, amerre lát.

Speciális helyzetben

A tizenegy éve két, Bajcsy-Zsilinszky úti lakásban működő óvoda részben speciális helyzetű gyerekekkel foglalkozik a főváros és Pest megye területéről. Az óvónők mellett konduktorok és logopédusok dolgoznak azokkal a kicsikkel, akik közül többen is hagyományos óvodából kerültek ki, mert nem hallják vagy értik társaikat. Molnárné szerint ezeknél a gyerekeknél az sem jelentene megoldást, ha a speciális csoportok együttmaradva, óvónőstül kerülnének át egy új intézménybe, ahol a fogyatékos gyerekek akaratlanul is összetalálkoznának egészséges társaikkal. „A hozzánk járó sérült kicsik közül nem mindegyik készült fel a hagyományos óvodákra, így ezeknek a gyerekeknek jelentős trauma lehet az intézmény bezárása” – véli a közel nyolcvan gyereket felügyelő óvoda vezetője.

Civil javaslat

A képviselőtestület decemberi döntését megelőzően az óvoda vezetése már készített egy, a gazdaságosabb működést célzó javaslatot. Molnárné Verő Judit úgy véli, mielőtt bezárnák a logopédiai óvodát, előbb a kerület többi ovijának szükségcsoportjait kellene felszámolni és a nyugdíjazás előtti óvodapedagógusok, nevelők létszámát kellene csökkenteni. „Ha a többi kerületi intézményben is racionálisabb lesz a működés, mi pedig vállaljuk, hogy egy csoporttal, valamint három alkalmazottal kevesebbel működünk, akkor is jelentős összegeket spórolhatna az önkormányzat” – számol a logopédiai ovi vezetője.

A hivatal udvart akar

A VI. kerület oktatásért felelős alpolgármestere, Rabin László szerint azonban az óvoda bezárása már eldöntött dolog. „Már évek óta koncepcionálisan akarjuk felszámolni az udvar nélküli lakásóvodákat, mint amilyen a Szó/Játék óvoda” – közölte az alpolgármester, aki szerint az óvodások gyorsan megbarátkoznak majd a kerületben számukra kijelölt két másik intézménnyel, amelyeknek udvaruk is van. „Csak az objektum változik, több csoportnál még az óvónők is maradnak” – ígért változatlanságot a kicsiknek az alpolgármester, hozzátéve, hogy a karcsúsításra azért is szükség van, mert az állami normatíva mindössze a harminc százalékát fedezi az óvoda éves költségeinek. Szerinte minden érintett óvodás – tekintet nélkül, hogy a kerületben él-e vagy sem – átkerülhet a két új intézmény valamelyikébe.

Messzi alternatívák

A lapunknak név nélkül nyilatkozó szülők (és a szemmel láthatóan jókedvű gyerekek) állítják, őket nem zavarja az udvar hiánya, hiszen a gyerekek így is minden nap kint vannak a szabadban és „nem csak kiküldik őket az udvarra, hanem végig törődnek velük” – jegyzi meg egy anyuka. Úgy tudjuk, azt azonban több szülő is nehezményezte, hogy az önkormányzat által felkínált Munkácsy és Lovag utcai óvodák a kerület másik végében vannak, így többüknek havi bérletet kell ahhoz venniük, hogy óvodába vigyék reggel a kicsiket. Ráadásul azért is aggódnak, hogy ha a gyerekek nem kapják meg a megfelelő odafigyelést, esélytelenül indulnak el az életben, mert már az iskolában lemaradhatnak.

Ötvenmillió nyolcvan gyerekért

Kérdésünkre, hogy a hivatal által véglegesnek tűnő döntést (bár a kerületi költségvetésről csak februárban szavaznak a képviselők) miért nem előzték meg egyeztetések, Rabin László azt mondta, hogy a megbeszélések csak most következnek, amelybe belevonják az érintett szülőket és óvodapedagógusokat is. Az óvodavezetőség által készített javaslatról az alpolgármester azt mondta, hogy csak részben oldaná meg az ovi problémáját, az önkormányzat számításai szerint a logopédiai óvoda bezárásával közel ötvenmillió forintot spórolna meg az önkormányzat évente.

Címkék: Belföld