Petrétei: jól teljesített tavaly a rendőrség

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter véleménye szerint a rendőrség tavaly jó színvonalon teljesített, a nehéz feltételek mellett hatékonyan látta el feladatát.

Petrétei József az elmúlt év fontosabb eseményei közül kiemelte többek között a két választás lebonyolításában való közreműködést, az országba látogató különösen védett személyek biztosítását, és az árvíz és vihar során nyújtott munkát. A bűnügyi-közbiztonsági helyzettel összefüggésben pedig kijelentette: az kiegyensúlyozottnak minősíthető, a bűncselekmények száma stagnál, a felderítési mutatók javultak.

A 2007-es év legfontosabb feladataiként említette az ország schengeni tagságára való felkészülést, a rendőrség és hatásőrség integrációját, a rendőrség regionális átalakítását valamint a helyi rendőrségi munka hatékonyabbá tételét, és azt, hogy a lakosság kell a rendőrség tevékenységének középpontjába helyezni. A miniszter megköszönte a rendőrség munkáját és kijelentette: a szervezet vezetése élvezi a miniszter és a kormány bizalmát.


Bene: 2006 nyugodt év volt

Bene László altábornagy, országos rendőrfőkapitány közlése szerint folytatódott a korábbi tendencia, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma stagnál, miközben a lakosságot közvetlenül érintő bűncselekmények – mint a lopás, betöréses lopás, rablás – száma fokozatosan tovább csökkent. Kevesebben váltak áldozatokká, vagyis összességében “nyugodt év volt” 2006 – jegyezte meg. Elmondta, egyetlen esemény volt, ami a rendőrség tevékenységére irányította a közfigyelmet: a szeptemberi-októberi eseménysorozat. „A rendőrségen szakmai feltáró munka kezdődött az eseményeket követően. A történtek szakmai tanulságait feldolgozzuk, hogy biztosítani lehessen, a jövőben ne fordulhasson elő ilyesmi” – tette hozzá.

Mind a miniszter, mind az országos főkapitány kitért a személyi állomány elbizonytalanodására, a fluktuációra. Elmondásuk szerint a távozásnak alapvetően nem a rendőrség saját helyzete az oka, hanem a nyugdíjrendszert megváltoztató műhelymunkákról szóló hírek.


A miniszter kijelentette: nem a gyülekezési törvény szigorítása a célja a tárcának, hanem a jelenlegi szabályok konkretizálása és jobb alkalmazhatósága. Szavai szerint jelenleg koalíciós egyeztetés folyik arról, a gyülekezési törvény mely rendelkezései kapcsán lenne indokolt az Országgyűlés elé terjeszteni a javaslatot.


Nem zajlik fegyverkezés


Bene László elmondta: a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál már felfestették a sisakokra az azonosító számokat. Emellett minden gyakorlóöltözetet átalakítanak úgy, hogy el lehessen rajta helyezni az azonosítót, emellett bele is hímzik az azonosítószámot az egyenruhába.


A rendőrségi eszközbeszerzéssel kapcsolatban Bene László elmondta: a pályázatokat felbontották, az értékelés folyamatban van. Mint hangsúlyozta: a rendőrség nem fegyverkezik. “Az elhasznált készleteinket pótoljuk, és semmiféle többletfegyverkezés nem történik” – jelentette ki. Elmondása szerint védőfelszereléseket és járműveket szereznek be, és a beszerzésen belül alapvetően csekély a tömegoszlatáshoz szükséges eszközök hányada.


“Jelenleg nem kívánjuk rendszeresíteni a viperákat (teleszkópos fémbot), egyrészt, mert nagyon drága, másrészt az állomány nem kapott rá kiképzést” – tette hozzá, arra a kérdésre válaszolva, tervezik-e a vipera rendszeresítését a testületnél. A főkapitány szerint az eszközök egy része egy hónapon belül, másik részük pedig az első félévben érkezhet meg a rendőrséghez.


Fidesz: fekete év


A Fidesz szerint 2006. fekete év volt a rendőrség, az emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság szempontjából is – mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője. A rendőrségről 2006-ban kiderült, hogy rendkívüli módon alulfinanszírozott, hogy egyes magas rangú vezetői alkalmatlanok feladatuk ellátására, valamint az is, hogy a szocialisták politikai célokra használták fel több esetben is – mondta.


A Fidesz követeli, hogy minél gyorsabban érjenek véget az október 23-ai eseményekről szóló vizsgálatok, hogy egyértelműen kiderüljön, ki a felelős a brutális rendőri fellépéséért – tette hozzá.

Címkék: Belföld