Új eljárás indult Farkas Péter ellen

A Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn új eljárást rendelt el Farkas Péter egykori olimpiai bajnok birkózó kábítószerügyében.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) tavaly júniusban első fokon bizonyítottság hiányában felmentette Farkas Pétert a jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés vádja alól, ugyanakkor két vádlott társát – akiknek egyike az egykori birkózó olimpiai bajnok testvére – 2-2 év szabadságvesztésre ítélte. A büntetőper fellebbezés folytán került másodfokon a Fővárosi Bíróságra, amely hétfőn megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a PKKB ítéletét. és a bíróság egy másik tanácsát új elsőfokú eljárás lefolytatására utasította.


A másodfokú bíróság szerint számos relatív szabálysértés történt az elsőfokú eljárás során. Felderítetlen, hiányos, a rendelkezésre álló iratok tartalmával ellentétes, egyoldalú mérlegelést tartalmazó ítélet született, amely oly mértékben megalapozatlan, hogy hibái másodfokon nem orvosolhatók, csak egy új eljárásban. Zamecsnik Péter ügyvéd, Farkas Péter testvérének védője a tárgyalást követően újságíróknak elmondta: a hatályon kívül helyezés “sem pro, sem kontra” nem befolyásolja az új eljárás kimenetelét. “Nem vagyok ideges”, ha jobban körbejárják az ügyet, feltehetően akkor is hasonló eredmény születik – tette hozzá az olimpiai bajnok testvérének, Farkas Károlynak a védője. Az ügyészség az elsőfokú ítélet ellen a tényállás megalapozatlansága mellett abszolút eljárási szabálysértés miatt is fellebbezett.


A vádhatóság szerint ugyanis a PKKB minden törvényes feltétel nélkül zárta ki a nyilvánosságot, amikor a harmadrendű vádlott nagy sportmúltjára és gyermekeire hivatkozott. Ezzel kapcsolatban a másodfokú bíróság álláspontja az volt, hogy bár helytelen a nyilvánosság fenti okokból való kizárása, de miután a zárt tárgyaláson elhangzottakat később a nyilvános tárgyaláson ismertették, ez nem tekinthető hatályon kívül helyezési oknak. Az eljárás adatai szerint 2004. október 14-én egy fővárosi, XVII. kerületi ingatlanba egyhetes rendőri megfigyelés után behatoltak a nyomozók, és a pincében vadkenderültetvényt találtak. A helyszínen tetten érték és elfogták Farkas Károly másodrendű vádlottat, valamint Németh Pál elsőrendű vádlottat.

A nyomozás során a rendőrség azt közölte, hogy a sok milliós ráfordítással kialakított szellőző-, párologtató- és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben végrehajtott házkutatás során több ezer tő vadkendert találtak. Ilyen nagy mennyiséget a fővárosban addig még nem derített fel a rendőrség. 2004 októberétől mindhárom vádlott több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban. Az eljárás során az első- és a másodrendű vádlott nem tagadta, hogy kábítószert termesztett. A vád Farkas Péter esetében is jelentős mennyiségű kábítószer tartása, termesztése volt, ám a vádlott tagadta bűnösségét, és erre a bíróság szerint az eljárás során nem is volt megfelelő bizonyíték. A PKKB hétfőn hatályon kívül helyezett elsőfokú ítélete szerint annyi bizonyítható, hogy a volt sportoló rendszeresen megfordult azon az ingatlanon, ahol a kábítószert termesztették, ám ezért nem vonható felelősségre.


Az 1992-ben, a barcelonai olimpiai játékokon aranyérmet nyert Farkas Péternek már több büntetőügye is volt. Egy alkalommal hivatalos személy elleni erőszak, valamint közúti veszélyeztetés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte a Főváros Bíróság.

Címkék: Belföld: Mozaik