Megjött a tél

Szinte egész Magyarországon hóesésre ébredhettek az emberek, délelőttre a hóvastagság helyenként meghaladja az öt centimétert. A hőmérséklet mindenhol nulla fok alatt van, sok a koccanásos, kicsúszós baleset.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az országban sok helyen havazik, a hőmérséklet általában mínusz 1 és mínusz 4 fok között van. A legintenzívebb a havazás az észak-keleti országrészben, ott a hóvastagság helyenként meghaladhatja az öt centimétert, máshol ennél kevesebb hóra lehet számítani. Az erős szél miatt hófúvások is lehetnek.


Szombaton éjszaka és vasárnap délelőtt átmenetileg megszűnik a havazás. Vasárnap a délutáni, esti órákban délnyugat felől újabb nedves léghullám érkezik az országba, újabb gyenge havazást okozva. A hőmérséklet vasárnap emelkedik, napközben mínusz 1 és plusz 4 Celsius fok között várható.

Több a baleset


Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a leesett hó miatt csúszóssá vált utakon sok koccanásos és kicsúszászos baleset történt. A tűzoltók az átlagosnál kétszer annyi riasztást kaptak délelőtt, mint egy átlagos hétvégi napon. Sok helyen folyik műszaki mentés, ami lassítja a közlekedést. Pest megyében Pilisvörösvár és Csobánka között például, ahol egy mentőautó ütközött személyautóval, útzár van, itt kerülni nem lehet, emiatt az autósok várakozni kényszerülnek – mondta el a szóvivő.


A fõvárosiak és havazásra ébredtek (MTI/EPA)


Dobson Tibor felhívta a közlekedők figyelmét, hogy az ország nagy részén téli útviszonyokra kell számítani. Fontos hogy az autósok a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak útnak, és tartsák be téli útviszonyoknak megfelelő sebességet. A balesetek, műszaki mentések miatt forgalmi akadályokra is számítani lehet, ezért legyen a gépkocsiban elegendő üzemanyag.


A budapesti közterület-fenntartók reggel 65 munkagéppel megkezdték az utak síkosságmentesítését – tájékoztatta Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője az MTI-t.


Ha síelés..

…akkor ország-ajánlók, beszámolók, linkgyűjtemények, folyamatosan frissülő hójelentés – tájékozódjon a FigyelőNet Sívilág mellékletéből.


Lehet síelni



Szombattól már lehet síelni a Mátrában – ígérték pénteken a mátraszentistváni sípark üzemeltetői. Mint azt Erbeszkom Tamás, a sícentrum szóvivője az MTI-nek elmondta: a pályákat övező hóágyú rendszer csütörtök reggel óta gyártja a havat, így szombatra már síelésre alkalmas hótakaró borítja a pályákat. Erre az egy hónapos csúszással beköszöntött hideg időjárás ad lehetőséget, ugyanis – 5 Celsius fok alatt nem hatékony a hóágyúk üzemeltetése. A nyitáskor már járó felvonókkal és nyitott büfékkel várják a látogatókat – tette hozzá.

Kőrösi Imre, a síparkot üzemeltető Digitroll Kft. ügyvezetője korábban az MTI-nek elmondta, hogy a szezon, mintegy egy hónappal csúszik, hiszen máskor már december végén lehet síelni Mátraszentistvánon. Ugyanakkor az igazi főszezonból csak két hét kiesést jelent a szokatlanul enyhe tél – mondta Kőrösi Imre.

Címkék: Belföld