Korrekt tárgyalásokat ajánl Navracsics

Hol tart a polgári Magyarország? - Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint többek között erre az alapvető kérdésre keresi a választ a Fidesz vitasorozata, amelynek igazságosságról szóló zárókonferenciáját ő maga nyitotta meg szombaton, Budapesten.

Hol tart ma a polgári Magyarország? – reméljük, hogy a Fidesz májusi kongresszusára sikerül megadni a választ egy olyan vitairatban, amely háttéranyagként szolgál a küldötteknek és a párt közéletének, később pedig konkrét politikai program formájában is testet ölt – hangsúlyozta Navracsics Tibor a Marcibányi téri művelődési központban tartott rendezvényen.

Mint mondta, vannak “olyan politikai erők és személyiségek, akik álmaiban azt tervezgetik, hogy kiszorítanak minket a demokratikus közéletből”, vannak olyan emberek, akik igyekeznek meghatározni olyan demokrácia definíciókat, hogy mindenki beleférjen csak éppen a legnagyobb ellenzéki erő nem.

Ugyanakkor hozzátette: a Fidesz a társadalom felét, sőt, több mint felét képviseli, ezért felelősséggel tartozik saját választópolgárainak, de a velük egyet nem értőknek is, abban, hogy “szidás nélkül”, ellenségeskedés nélkül olyan világos álláspontot mutasson fel bizonyos ügyekben, amely alapján korrekt tárgyalások kezdhetők. Véleménye szerint a vitasorozat azért is fontos, mert utoljára a Fideszben 10 éve volt hasonló, közben azonban a párt széles szövetséggé bővült. Mára a Fidesz a legnagyobb jobbközép párt a régióban és a legnagyobb párt Magyarországon – tette hozzá.

Vita négy témában

A frakcióvezető még a Fidesz novemberi kongresszusán javasolt vitát négy témában januártól áprilisig, az igazságosság, az életminőség, a közszolgáltatások és az állam feladata, valamint a versenyképesség kérdésében, azzal, hogy megtárgyalt témákról a májusi Fidesz-kongresszusra vitairatot is készítenek. Navracsics Tibor szerint a választott témák nem ideológiai kategóriák, hanem olyan általános emberi kategóriák, amelyekről mindenkinek meg kell, hogy legyen a véleménye.

A rendezvényen meghívottként jelen lévő Kovács Miklós, a Kárpátaljai Kulturális Szövetség elnöke arról beszélt: számára a legfontosabb igazság, hogy létezk magyar nemzet, ezért vállalta a legélesebb összecsapást is a magyar kormányzattal. Ha van egységes magyar nemzet, akkor a rosszabb helyzetben lévő testvérrel osztozni igazságos, ha nem vagyunk egy nemzet, akkor minket óhatatlanul besorolnak a szegény rokonok közé, akiknek vagy löknek valamit, vagy pitizni kell, vagy hallgatni – fogalmazott.

Címkék: Belföld