62 éve szabadították fel az auschwitzi tábort

Január 27-én a holokauszt áldozataira emlékszik a világ. A világnapon közel 200 országban tartanak emlékünnepségeket. Auschwitz 1,3 millió halottja közül minden harmadik magyar állampolgár volt.


A holokauszt szó jelentése

A Holokauszt a II. világháborúban a nácik által bizonyos népcsoportok, vallások, csoportosulások ellen elkövetett népirtás neve. A holokauszt kétségbevonása számos országban bűncselekménynek minősül, néhányan mégis nem csupán a részleteit, hanem a megtörténtét is vitatják.

Az ENSZ egy 2005. november elsejei határozatában nyilvánította január 27-ét, az Auschwitz–Birkenau haláltáborok felszabadításának évfordulóját a holokauszt emléknapjává.


56 nap alatt félmillió embert vittek el

1944. május 15-én kezdődött. Mindössze 56 nap alatt a magyar hatóságok német adatok szerint 437 402 zsidót deportáltak Magyarországról, nagyjából 15 ezer ember kivételével mindegyiküket Auschwitz-Birkenauba. A holokauszt során több ezer magyarországi romát, politikailag másként gondolkodót és meleget gyilkoltak meg.


3-6 millióan haltak meg


A holokauszt legnagyobb áldozatai az európai zsidók, ők szenvedték el a legnagyobb veszteséget a náci Németország, illetve az általa megszállt országok területén a II. világháborút közvetlenül megelőzően és annak éveiben. Az áldozatok számáról csak becslések léteznek, történészek általában 3-6 millió közé teszik ezt. Közel félmillió magyar zsidó került Auschwitzba. Akiket nem öltek meg azonnal a gázkamrákban, azok munkatáborokba –mint Auschwitz-Birkenau – kerültek.

Tudjuk, mi volt a holokauszt

A Szonda Ipsos 2003-ban felmérést készített a magyarok tájékozottságáról a holokauszt témájában. Az adatok szerint az átlag magyar lakosság 85 százaléka tudja, hogy miről nevezetes Auschwitz. (Ezzel egyébként élen járunk Nyugat-Európában). Jelentésével azonban kevesebben vannak tisztában. Minden ötödik válaszadó ismert holokausztot feldolgozó művet: az igennel válaszolók 47 százaléka Kertész Imre Sorstalanságát említette.

Sajnálatos tény azonban, hogy az adatok szerint Magyarországon sokak antiszemita nézete és attitűdje a második világháborús zsidóüldözések ismerete ellenére is változatlanul fennmaradt. A válaszadók közel háromnegyede értett viszont egyet azzal, hogy a holokauszt emlékének megőrzése fontos és elősegíti, hogy hasonló ne fordulhasson elő még egyszer.

Címkék: Belföld