A szállásért kérnének számlát a képviselők

A házelnöknél tanácskozó öt parlamenti párt szerint vissza lehetne állítani, hogy a szállásköltséget számlával kelljen igazolni. Szili Katalin megjegyezte, a magyar képviselők költségtérítése európai viszonylatban meglehetősen alacsony.

Szili Katalin úgy látja, az elmúlt napokban több olyan írás jelent meg a sajtóban, amely a parlament tekintélyét rombolja. Példaként a képviselők költségtérítéséről szóló cikkeket említette. Hangsúlyozta: a képviselők költségtérítésének rendszere egész Európában így működik, és az összeget tekintve Magyarország az alsó harmadba tartozik. Megjegyezte, hogy a parlamenti képviselők díjazása magasabb ugyan a minisztériumi osztályvezetőkénél, de nem éri el a főosztályvezetők fizetését.

Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy tavaly csökkentették a képviselők kiváltságait, és differenciálttá tették az utazási költségek elszámolását. A rendszer átláthatóbb, egyszerűbb lett – szögezte le.

Beszámolt arról: mind az öt párt szerint vissza lehetne állítani, hogy a szállásköltséget számlával kelljen igazolni. A költségtérítés elszámolásáról – mint mondta – tovább egyeztet a frakciókkal.

Alkotmánybírákat választanak

Február 12-én a tervek szerint két alkotmánybírót választ az Országgyűlés – közölte Szili. Hozzátette: az SZDSZ kivételével minden párt egyetért abban, hogy legyen lehetőség az újraválasztásra is. Úgy vélte, április közepére négy alkotmánybíró megválasztásával újra elérheti a teljes, 11 fős létszámot az Alkotmánybíróság.

Az MTI úgy tudja, hogy a két nagy frakció, a Fidesz és az MSZP már mind a négy alkotmánybíró személyében meg tudna állapodni, azonban sem az MSZP és az SZDSZ, sem a Fidesz és a KDNP között nincs egyetértés, míg az MDF két önálló jelöltet javasol. A problémát az jelenti, hogy ugyan a parlamentben az alkotmánybírák megválasztásakor a kétharmados többséghez elég lenne a két nagy frakció megállapodása, a jelölőbizottságban ugyanakkor az öt parlamenti párt többségének, tehát legalább három frakciónak kell támogatnia a jelölést. Az ügyben tehát további tárgyalások várhatók, a két nagy pártnak saját szövetségeseivel kell megegyeznie.

A jobboldal jelöltjei

Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: a KDNP jelöltje Dienes-Oehm Egon, az EU brüsszeli magyar missziójának egyik nagykövete. Sajtóhírek szerint a Fidesz egyik jelöltje Trócsányi László jogászprofesszor, a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjának igazgatója, a másik pedig Király Miklós, az ELTE nemzetközi jogásza lehet.

Címkék: Belföld