Óvás a Nagymező utca ügyében

Óvást emelt a budapesti Nagymező utcai mélygarázs építési engedélyét jóváhagyó másodfokú határozat ellen a Fővárosi Főügyészség - közölte Deák Erzsébet, VI. kerületi jegyző szerdán a mélygarázs építéséről tartott lakossági fórumon.

Deák Erzsébet elmondta: a döntésről írásbeli tájékoztatást még nem kaptak a főügyészségtől. Ha a Fővárosi Közigazgatási Hivatal elfogadja a főügyészség döntését, akkor a beruházó cég nem építheti meg a mélygarázst – mondta a jegyző, megjegyezve, hogy Verók István polgármester már tájékoztatta a beruházót a főügyészség határozatáról.

A kerület polgármestere úgy látja: 95 százalék az esélye annak, hogy a garázsépítés meghiúsul. Ugyanakkor hozzáfűzte: a cég ebben az esetben várhatóan keresetet nyújt be az önkormányzat ellen, több százmillió forintot követelve az elvégzett munka költsége, illetve a biztosítási kár miatt.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, ha a beruházás nem valósul meg, abban az esetben is szükség van közműcserére a lakók biztonságra érdekében, a burkolatot pedig vissza kell állítani eredeti állapotába. Az önkormányzat közbeszerzési pályázatot fog kiírni a munkálatok elvégzésére – tette hozzá.

Ha a Fővárosi Közigazgatási Hivatal nyolc napon belül megfellebbezi a főügyészség döntését, a Legfőbb Ügyészség pedig jóváhagyja a fellebbezést, akkor a mélygarázs megépül – fejtette ki Verók István.

Kiemelte, hogy az önkormányzat nem támasztott kifogásokat a befektetővel 2000-ben kötött szerződéssel szemben, mivel meggyőződése, a “katasztrofális” parkolási viszonyok miatt mélygarázsra szükség van. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a beruházás nem volt kellően előkészítve.

“A lakók tájékoztatása azért csúszott”, mert egyrészt a beruházót a “társadalmi kapcsolat” kiépítésére próbálta rábírni, másrészt önmaga sem hitt abban, hogy a cég megkapja a szakhatósági engedélyeket – fogalmazott a polgármester.

Várady Tibor, a Védegylet jogásza annak a véleményének adott hangot, hogy a zöldek és a politikusok elvi szinten már egyetértenek abban, hogy ki kell szorítani a forgalmat a Belvárosból.

A 350 férőhelyes mélygarázsról szóló szerződés 2001-ben jött létre a beruházó és a VI. kerület között. Az építési engedély idén vált jogerőssé. A beruházás leállítása érdekében több terézvárosi lakos levélben fordult a kerületi jegyzőhöz, tiltakozásuknak pedig utcai demonstrációval adtak nyomatékot.

Címkék: Belföld