Téboly a pszichiátriai ellátásban

Az egészségügyi reform gyógyszertámogatásra vonatkozó része különösen érzékenyen érinti a pszichiátriai betegek egy részét, akik közül többek maradandó károsodást szenvedhetnek, ha a kevésbé korszerű gyógyszert kapják. Egy skizofréniás beteg esetében például ha megáll a kezelés, abba a beteg bele is halhat.

Január közepétől életbe léptek Molnár Lajos miniszter egészségügyi reformlépései. Az állandó pénzügyi gondokkal küszködő egészségügy helyzetére a szakminisztérium és az egészségpénztár szerint a fölösleges kiadások megszüntetése a gyógyír. Joggal merül fel azonban a kérdés: kellően alaposan át vannak-e gondolva, és szakmailag megalapozottak-e a döntések.

Dobozdíjba csomagolt problémák

A megszorításokon túl csak olaj a tűzre a 300 forintos dobozdíj, amelyet az eddig ingyenes gyógyszerek után kell megfizetni. Mivel a pszichiátriai betegek gyógyszereinek túlnyomó többsége eddig ingyenes volt, ez a tétel mindenképpen sújtja őket. A fő probléma az, hogy mint a súlyos pszichiátriai betegek, általában munkaképtelenek, vagy már rokkant nyugdíjasok, akik számára még a százforintos többletkiadás is tehernek minősül. Az orvos pedig akár pénzbüntetést is kockáztat, ha úgy dönt, betege érdekében a drágább medicinát írja fel.

Aki csak gyógyszerrel maradhat életben

„Amennyiben a második generációs antipszichotikumok, a skizofrénia és a bipoláris betegséget mérsékelő gyógyszerek felírhatóságát, támogathatóságát csökkenti a kormány, annak súlyos következményei lesznek” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Kárpáti Róbert pszichiáter. Az osztályvezető főorvos hozzátette: a tünetegyüttes mániás depressziósnál szélsőséges hangulati ingadozás, bizonytalan kapcsolatok, alvászavar mellett öngyilkossági hajlammal egészül ki, míg a skizofrén betegeknél állandó hallucináció és tudathasadás a jellemző, amelynek hatására a beteg kikerül a társadalomból. „Hogyan várható el tőlük, hogy bármily csekély mértékben is fizessenek a gyógyszerekért? Amennyiben nem kapják meg a gyógyszereket, az okozhat közvetve halált az öngyilkosság folytán, de járhat azzal is, hogy a beteg visszaesik, és ismét kórházi kezelésre szorul. Ha például egy skizofrén tébolyállapotban van vagy öngyilkossági veszélyt észlelünk nála, kötelességünk bent tartani. Ez heteket jelent, amelynek összköltsége elérheti az egymillió forintot is. Megspórolunk ezreket és kidobunk az ablakon milliókat. Ebből is látszik: ez a rendelet érthetetlen és egyben értelmetlen” – véli Kárpáti Róbert.

A tárca a társadalmat védi

Az Egészségügyi Minisztérium állásfoglalása szerint korántsem ennyire rossz a helyzet. Horváth Ágnes államtitkár egy, a reformokkal kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy a változtatásoknak elsősorban a fölösleges kiadások és a korrupció felszámolása a célja. „A szakorvosok javaslatára a pszichiátriai betegek jelenleg ingyen, vagy 90 százalékos támogatással kapják gyógyszereiket. A gyártók, a terjesztők, az orvosok, a betegek és az állam közös felelősségének új, a mainál igazságosabb rendszerét teremti meg a gyógyszer-gazdaságossági törvény. A gyógyszertámogatás összege az elmúlt években egyre nagyobb mértékben lépte túl a költségvetésben meghatározott keretet, és az így keletkezett hiány az adófizetőket terheli. A minisztérium döntés előtt egyeztet a szakmai kollégiummal és figyelembe veszi a betegek érdekeit, szempontjait. Minden betegnek mérlegelni kell: ha ugyanolyan hatóanyagú, ugyanazon eredményt hozó gyógyszerek közül a drágábbat választja, akkor azért többet is kell fizetnie” – írták megkeresésünkre az Egészségügyi Minisztériumból.

Ellenérvek sora

Több ellenvéleménybe ütközik azonban a szaktárca álláspontja. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint például az ágyszámleépítés következtében bizonyítottan a hajléktalanok száma gyarapszik, hiszen nincsenek megfelelő háttérintézetek, amelyek fogadhatnák a pszichiátriáról elküldött fekvőbeteget. Külön gondot okoz a betegotthonok hiánya például a skizofrén betegek esetében is. E betegséget a „pszichiátria rákjának” is nevezik, amely már fiatal korban is megnyilvánulhat, és az idő elteltével a kezelés ellenére is egyre inkább súlyosbodik. Az ilyen betegségben szenvedők számára 40-50 éves korban nem ritkán betegotthonra van szükség.


Németh Attila, a társaság elnöke lapunknak elmondta: a gyógyszertámogatásnál is vannak jelenleg még orvosolatlan problémák. „Míg úgy tűnik, a skizofrének számára továbbra is marad a teljes gyógyszertámogatás, addig a szintén igen súlyos betegeknek számító mániás depressziósoknak már nem jár ugyanez. Bár nagy szükség van a fenntartó gyógyszerekre, amelyek stabilan tartják a betegek állapotát, orvosuk nem írhatja fel a korszerű, második generációs gyógyszert térítésmentesen. A helyette adható gyógyszer azonban rövid távon teljes, hosszú távon kóros mozgászavarokat okoz. Súlyosbítja mindezt a dobozdíj fizetése is, hiszen ezeknek a betegeknek többnyire egyáltalán nincs betegségtudatuk, így már az is jó, ha elfogadják az ingyen gyógyszert. Fizetni azonban valószínűleg nem fognak érte” – hangsúlyozta a szakember. Németh Attila hozzátette: elgondolkodtató, hogy egy korábbi EU-deklaráció ellenére Magyarországon elhanyagolt a pszichiátria, pedig inkább fejleszteni kéne a szakmát.

Címkék: Belföld