Gusztos szigorítaná a képviselői összeférhetetlenséget

Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő csütörtökön törvénymódosító javaslatot nyújt be, amelyben főállássá tenné a képviselőséget, azaz emellett szinte semmilyen kereső tevékenységet nem vállalhatnának honatyáink: nem lehetnek polgármesterek, egyetemi tanárok viszont igen.

Nem új ötlet

Miután a képviselők egy jelentős része polgármester is (a 386 parlamenti képviselő közül 64-en, azaz 16 és fél százalékuk indult 2006-ban a polgármester-választáson), az összeférhetetlenség kimondása nem először vetődött fel. Hock Zoltán, az MDF alelnöke – Újpest alpolgármestere – még az országgyűlési választások előtt felvetette az önkormányzati törvény módosítását. Ennek legfőbb pontja az országgyűlési és a polgármesteri poszt közti összeférhetetlenség kimondása lett volna, mert – indoklása szerint – tisztábbak lennének a viszonyok, s a városvezetők minden erejükkel a helyi ügyekre összpontosíthatnának. Kezdeményezése szerint továbbá a polgármestereket a jövőben nem közvetlenül, hanem ismét a képviselő-testületek választanák, s a funkciót egy személy csak 2-3 ciklusban tölthetné be.

Szigorítaná a képviselők jogállásáról szóló törvényt Gusztos Péter, az SZDSZ országgyűlési képviselője. A politikus lapunk által megszerzett javaslata szerint az országgyűlési képviselők az ország érdekeinek képviselete mellett szinte semmilyen egyéb kereső tevékenységet nem vállalhatnának, és nem vállalhatnának helyi szinten sem politikai szerepet: nem lehetnének polgármesterek vagy önkormányzati képviselők.

Szigorodó összeférhetetlenség

Az egyedüli engedmény az úgynevezett szellemi jogdíjas tevékenységek köre: honatyáink tehát továbbra is folytathatnának tudományos, művészeti vagy oktatói munkát. „Ez a szabályozás jelenleg csak az Országgyűlés elnökére és az alelnökökre érvényes, ám véleményem szerint minden parlamenti képviselőre ki kellene terjeszteni, akár azonnali hatállyal” – mondta Gusztos Péter a FigyelőNetnek.

A hozzátartozókat is szabályozná

Gusztos Péter javaslata szerint az országgyűlési képviselő és vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem lehet állami vagy önkormányzati tulajdoni részesedéssel működő gazdasági társaság vagy az az által alapított gazdasági társaság vezető tisztségviselője, a privatizációt követő két éven belül a privatizált szervezet vezető tisztségviselője, vezetője, állami vállalat vezető testületének tagja, sőt pénzügyi intézmény, biztosító, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, magánnyugdíjpénztár vezető tisztségviselője sem. A törvénymódosítás azt is kiköti, hogy az országgyűlési képviselővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozó közalapítvány kezelőszervének, szervezetének tisztségviselőjeként nem részesülhet tiszteletdíjban vagy más juttatásban.

Hivatásos képviselők lennének

A törvényjavaslat indoklása szerint a módosítás célja, hogy jelentős mértékben szigorítsa az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat jelenlegi összeférhetetlenségi szabályait. „Álláspontom szerint a törvényben jelenleg felsorolt kizáró okokon kívül több olyan is van, mely akadályozza azt, hogy a képviselő hatékonyan és felelősségteljesen végezhesse munkáját. A javasolt módosítással elérhetővé válna, hogy az országgyűlési képviselők munkájukat hivatásszerűen, főállásban végezzék. Ezáltal mind munkájuk hatékonysága, mind pedig munkájuk közvélemény általi megítélése nagymértékben javulhatna” – írta a liberális képviselő a hivatalos indoklásban.

Gusztos Péter lapunknak elmondta, a módosító javaslatot önálló indítványként nyújtja be a parlamentnek, az SZDSZ-frakcióval előzetesen nem is egyeztetett. A politikus hangsúlyozta: a szigorítással változhatna a képviselői költségtérítés utóbbi időben sokat bírált gyakorlata, s ezzel visszaállítható lenne a parlament tekintélye.

Címkék: Belföld