Enyhítették a nagyszakácsi baltás gyilkos büntetését

A Pécsi Ítélőtábla tizenöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre enyhítette csütörtökön hozott jogerős határozatában annak a férfinak a büntetését, akit korábban életfogytiglanra ítéltek, mert tavaly baltával agyonvert egy 93 éves asszonyt Nagyaszakácsiban.

A táblabíróság Krémer László vezette büntető tanácsa Reitmayer Károlyt nyereségvágyból elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek. Az elsőfokon eljárt Somogy Megyei Bíróság ítéletét pedig azért változtatta meg, mert az orvosszakértői vélemény alapján nem látta bizonyítottnak, hogy tettét különös kegyetlenséggel követte volna el.

A tényállás szerint a 42 éves, büntetett előéletű Reitmayer Károly kisebb alkalmi munkákat végzett a sértett nagyszakácsi házánál, ezekért fizetséget kapott. A férfi 2006. március 24-én tűzifát hasogatott az idős asszonynál, ám amikor látta, munkaadója egy üzemen kívüli hűtőből veszi elő pénzét, elhatározta: este visszamegy hozzá, és ellopja az ott elrejtett összeget.

Így is tett. Este kesztyűt és baltát vett magához, a sértett házához ment, a villanyóránál lekapcsolta az áramot, bemászott az ablakon, és elvette a hűtőben talált hetvenezer forintot. A konyhában lévő ágyán alvó asszony azonban felébredt a zajra. Reitmayer Károly ekkor odalépett hozzá, a fejszével négyszer az arcára, kétszer pedig védekezésre emelt kezeire sújtott, majd egy párnát rakott a fejére.

Az első fokú bíróság szerint a gyilkos rátérdelt a haldokló asszonyra és a párnával megfojtotta, ezt azonban a szakértői vélemények nem igazolták. A halált a fejszecsapások okozták. Reitmayer Károly tettét követően mobiltelefont és karórát vett, valamint vendéglátóhelyeken többször fizetett ismerőseinek. Költekezése tette gyanússá a rendőröknek, akik eljárást indítottak ellene.

Címkék: Belföld: Mozaik