A Tárki szerint is elhúzott a Fidesz

A Tárki legfrissebb adatai szerint - amelyek összecsengenek a Medián és a Századvég januári felméréseivel - továbbra is jelentős a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben.

Továbbra is alacsony a pártot választók aránya, ami különösen a kormánypártok esetében érzékelhető. emelkedett azonban a bizonytalanok és a pártot tudatosan nem választók aránya, így ezek együttes hatására a Fidesz előnye tovább nőtt – állapította meg a Tárki, amely ezer felnőttet kérdezett meg január 5. és 17. között.

Tetemes Fidesz-előny

A Tárki felmérése szerint a parlamenten kívüli pártok támogatottsága is kissé emelkedett. Ami a két nagy pártot illeti, a decemberi huszonegy százalékkal szemben az MSZP-re januárban az összes választó tizenhét százaléka szavazna, míg a Fideszre e hónapban harminc százalékuk voksolna. Ez decemberben harmincegy százalék volt.


A biztos szavazó pártválasztók között – a pártok, különösen a kormánypártok iránti általános bizalomcsökkenésnek köszönhetően – még ennél is nagyobb a különbség: a Fidesz támogatottsága öt százalékponttal ötvenhét százalékra nőtt, míg a szocialista párté öt százalékpontot veszítve harminc százalékon áll.

Az MDF-re a szavazatukat biztosra ígérő pártválasztók öt százaléka voksolna a múlt hónapban tapasztalt hat százalékkal szemben. Az SZDSZ a decemberi öt százalékos támogatottsága pedig januárra három százalékra csökkent.


Mindenhol vezet a Fidesz


Január elején tette közzé felmérését a Századvég, amely szerint az MSZP-re idén január elején a teljes választókorú népességnek mindössze 18 százaléka szavazna. Ez 2001-óta a párt legalacsonyabb támogatottságát jelenti. Ez az alacsony támogatottság a politikai pártoktól való elfordulást és a politikával szembeni elégedetlenséget is tükrözi – állapította meg az elemezés, amely a Fidesznél is a támogatottság négyszázalékos csökkenését mutatta.


A néhány nappal később közzétett Medián-felmérés szerint november óta mélyponton van a lakosság politikai aktivitása, a pártok versenyében viszont kisebb visszaesés után újból jelentős a Fidesz előnye. Újból növekszik a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség – állapította meg a Medián.

Címkék: Belföld