Svájci megfigyelőket hívhat a Fidesz

A svájci Keresztény Néppárt felajánlotta, hogy megfigyelőket küld Magyarországra, amennyiben a Fidesz meghívja őket – mondta az emberi jogi bizottság fideszes elnöke.

Balog Zoltán elmondta: a Svájci Magyar Polgári Egyesület és az Európai Kutatások és Akciók Szervezete meghívására járt kétnapos látogatáson Svájcban, ahová az október 23-i eseményeket vizsgáló alternatív bizottság társelnökeit is meghívták.

A program során találkoztak a Keresztény Néppárt főtitkárával, akit megdöbbentettek az általuk az október 23-i eseményekről bemutatott képek, és felajánlotta, hogy a Fidesz meghívására megfigyelőket küldenének Magyarországra. Az ajánlatot továbbította a Fidesz vezetésének, amely eldönti, hogy él-e a lehetőséggel.

A kormánypropagandában erősen jelen van az a tendencia, amely azt az érzetet kelti, hogy márciusban polgárháborús állapotok várhatók, ezért mindenkinek félnie kell. Erre utal, hogy közbeszerzési eljárás nélkül vásárolnak rendőri eszközöket, és úgy akarják szigorítani a gyülekezési törvényt, hogy még a kormányfő által létrehozott hivatalos vizsgálóbizottság jelentését sem várják meg – mondta Balog.

Kérdésre válaszolva hozzátette: március 15-re, mint nemzeti ünnepre tekint. Véleménye szerint a kormány hozzáállása ad aggodalomra okot. Balog Zoltán beszámolt arról is, hogy Genfben fogadta az emberi jogi biztos hivatalának igazgatója, Bernben pedig a legmagasabb svájci közjogi méltóság, a parlamenti elnök, ők azonban azt kérték, hogy a beszélgetésük maradjon bizalmas.

Címkék: Belföld