Sok a kétely a vényköteles gyógyszerek hasznosságáról

A páciensek kevéssé, vagy egyáltalán nem tájékozottak a kezelésük során alkalmazott vényköteles szerek hasznosságáról, és a gyógyszertárakban is korlátozott a tanácsadói tevékenység - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

A felmérésből kiderült, hogy a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztatók a 400 megkérdezett 71 százaléka számára egyáltalán nem világosak. Azonban a betegtájékoztatókból szerzett viszonylag korlátozott mennyiségű információ után 35 százalék nem kívánt orvosához visszatérni további felvilágosításért, illetve 29 százalékukban a tájékoztató elolvasását követően felmerülő legfőbb kérdés az volt, “hogyhogy ennyi E”-adalékot tartalmaz az adott szer.

Általános betegválaszok érkeztek az orvosi rendelőkben végzett száz interjú során, ami azt jelenti, hogy a betegek rendelkezésére álló információk részben korlátozottak arról, milyen problémát kezel az orvos.


50 százaléknak bevált

A felmérés során a páciensek fele nyilatkozott úgy, hogy a számára rendelt szer eredményeképpen javulást érez, 12 százalék számára a gyógyszer jó közérzetet biztosít, 12 százalék vérnyomásának csökkenéséről számolt be, 11 százalék “még nem tudta”, hogy az adott szer szedése milyen haszonnal jár majd számára.

A válaszadók 1 százaléka jelezte, hogy a neki rendelt gyógyszer nem sok haszonnal jár, állandóan váltogatják a gyógyszereit. Ugyanilyen arányban hivatkoztak arra, hogy nyugalmat, munkaképesség növekedését, biztonságot, nyugodt alvást hoz számukra az adott szer – derült ki a kutatásból.


A tudatos vásárlás dominál

A gyógyszertárakban végzett megfigyelés során – amely már nem a vényköteles szerekre korlátozódott – 92 esetből 62 esetben egyértelmű vásárlás történt, azaz a páciens pontosan tudta, hogy mit szeretne vásárolni. Ezek a szerek többségében megfázás elleni és vitaminkészítményeket voltak.

A páciensek 30 esetben kérték ki a patikus tanácsát, melyből 14 esetben a páciens tisztában volt a kezelendő probléma természetével. A patikus 12 esetben egy terméket javasolt, melyet a páciens meg is vásárolt, két másik esetben pedig felsorolta, milyen készítményeket lehet kapni, és a vevőre bízta a döntést – derült ki a Gfk Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

Címkék: Belföld