Kuncze: miért nagy téma költségtérítés?

A képviselői költségtérítés szabályozásának megváltoztatása esetén először definiálni kell annak pontos tartalmát, majd utána lehet előírni a számlával történő elszámolást – közölte az SZDSZ elnöke, aki nem érti, miért lett ez most „ennyire nagy téma”.

Kuncze Gábor elmondta: az ötpárti egyeztetésen kell számba venni, hogy melyek azok az indokolt többletkiadások, amelyek abból adódnak, hogy valaki képviselői feladatokat lát el. Véleménye szerint ezt nemcsak az országgyűlési képviselőket érintő kérdésként kell kezelni, hanem ki kell térni a megyei, önkormányzati polgármesteri feladatokat ellátókra is, hiszen ott sincs tételes elszámolás.

„Azt nem értem, hogy hirtelen 16 év után miért lett ez ennyire nagy téma, de tudomásul kell venni, (…) és ennek megfelelően változtatni kell a szabályozáson” – jegyezte meg. 1990 óta szabályozza törvény a képviselők költségtérítését, 2002-ben a szállásköltséggel történő számlás elszámolást, 2006-ban az ingyenes utazási lehetőséget szüntették meg, és csökkentették a költségtérítést, de a többi paraméter nem változott 1990 óta – idézte fel.

Címkék: Belföld