Elkerült minket a vihar dühe

A Nyugat-Európán végigsöprő ciklon közepe észak felől elkerülte Magyarországot, ezért okozott kevesebb kárt: a Nyugat-Európán órán 150-160 kilométeres szélsebességet mértek, Magyarországon a legerősebb széllökések csak 108-110 kilométer/órát értek el.

Ennek oka, hogy a ciklon centruma tőlünk északra, Lengyelország térségében vonul el – mondta Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Budapesten 95 kilométer/órás széllökést mértek az éjszakai órákban. Az augusztus 20-i tragikus kimenetelű viharban 123 kilométer/órás szelet mértek a meteorológusok a fővárosban – tette hozzá. A szél ereje már csökken, de a nap folyamán 60-80 kilométer/órás széllökésekre még lehet számítani.


Csak anyagi kár


Dobson Tibor péntek reggel, nem sokkal fél hét előtt azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 450 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, jórészt fakidőlések miatt – közölte Dobson Tibor Országos Katasztrófavédelem szóvivője a köztelevízió Nap-kelte című műsorában. A szóvivő tájékoztatása szerint várhatólag délutánig, kora estig tart a szeles, esős időjárás. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője szerint szokatlanul csendes éjszakájuk volt a mentőknek.


A műszaki mentések főleg csütörtök este 11 óra, éjfél után indultak be és jelenleg is tartanak. Jellemző káresetek a fakidőlések, a fák helyenként felsővezetékre vagy utakra zuhantak. A vihar miatt kémények dőltek le, megrongálódtak tetőszerkezetek, amelyeket rögzíteni kellett. Elsősorban az ország középső részére – a fővárosra, Pest, Somogy és Tolna megyére – jellemző, hogy káresetek történtek, és a balesetveszély elhárításának érdekében a tűzoltóknak kellett beavatkozni.


Káresetek


Budapesten az Ürömi úton a szél felkapott egy vázas ponyvagarázst, amelyet aztán a tűzoltók vittek vissza és rögzítettek. A Pest megyei Nagykőrösön a szél leszakította a régi mozi nagyjából száz négyzetméteres lemeztetejét. A Bács-Kiskun megyei Kunszálláson hajnali fél három körül az Aranyhegyi csárda mögött fólia alatt tárolt, több tonna napraforgó gyulladt meg, itt a kárelhárítás és tűzoltás még folyik. A tűz veszélyeztetett egy közelben lévő, használaton kívüli benzinkutat és tanyaépületet.


Tolna megyében, Szekszárdon a szél kiszakította a villámhárítót egy négyemeletes lakóház tetejéből. Zalaegerszegen ledőlt a pékség kéménye és megrongálta a tetőt. Szintén Zala megyében, Keszthelyen átszakította az elektromos vezetéket és az útra dőlt egy fa, amelynek nekiment egy személyautó, de személyi sérülés nem történt. Fakidőlés miatt állt a forgalom 30 percig Keszthely Balatonszentgyörgy között.


Tíz halott Nyugat-európában


Nyugat-Európában legkevesebb tíz halálos áldozatot követelt csütörtökön a Kirill orkán. A legtöbben kidőlt fa vagy villanypózna alatt vesztették életüket. Számos repülőjáratot töröltek vagy késve indítanak, a legtöbb komp Nagy-Britannia és Franciaország felé nem közlekedik. A német államvasutak csütörtök este leállította a vasúti közlekedést az ország egész területén.

Címkék: Belföld: Mozaik