Úton a vihar

Óvintézkedésekre szólít fel a Fővárosi Önkormányzat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a kormányszóvivő is. A Főpolgármesteri Hivatal jó tanácsokkal teli közleményt adott ki. A tűzoltóság és a polgári védelem is készül a beharangozott viharra.

Várhatóan péntek hajnalban és a reggeli órákban vonul végig Magyarországon az az intenzív hidegfront, amelynek kíséretében viharos szél, záporok és zivatarok alakulnak ki – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökségének az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.


Egyszerű óvintézkedésekre kér mindenkit a várható mai vihar előtt Molnár Gyula Újbuda polgármestere. Az előrejelzések szerint komoly szélvihar várható ma este Budapesten, és kifejezetten azon belül Dél-Budán, ám az esetleges károk kis odafigyeléssel csökkenthetők. Ezért Újbuda polgármestere arra kér mindenkit, hogy az erkélyekről szedje be a könnyű, elsodorható holmikat, zárják be az ablakokat. Az autókat lehetőleg olyan helyre állítsák, ahol nincs a közelben kiszáradt fa, vagy cserepes tető. Újbudán a tűzoltóság, a polgári védelem és a rendőrség felkészült az esetleges bejelentések fogadására.

A Fővárosi Önkormányzat az MTI-hez csütörtök délután eljuttatott közleményében arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy figyeljék az egyre pontosabb előrejelzéseket. Az esetleges károkat felszámoló szervezetek felkészültek a budapestiek védelmére, a viharkárok elhárítására, valamit a közlekedési feltételek helyreállítására.

A MÁV készenlétbe helyezte munkásait, hogy az esetleges felsővezeték-szakadási hibákat elhárítsák, és üzemzavar esetén dízel mozdonyokat állítanak be.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel közölte: eddig vihar, vagy erős szél miatt az ország területéről egyetlen riasztást sem kaptak a tűzoltók, veszélyhelyzeti riasztást, felhívást sem tettek közzé, különleges intézkedéseket nem terveznek. Dobson Tibor hozzátette: az eddigi időjárási előrejelzések sem települést, sem pedig térséget nem jelöltek meg.

Danks Emese kormányszóvivő a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány folyamatosan tájékozódik az időjárási helyzetről, az országban mindenhol felkészültek az esetleges rendkívüli helyzetre. A kormányszóvivő hozzátette, a polgári védelem és a tűzoltóság 24 órás megerősített ügyeletet tart, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az OMSZ állandó kapcsolatban áll egymással.

Címkék: Belföld