Lendvai: demokratikusabb MSZP kell

Az MSZP soron következő kongresszusán megvitatják az alapszabály-módosítás kérdését is. A párt frakcióvezetője szerint ennek az az elsődleges célja, hogy a párton belüli döntések az eddiginél szélesebb körben és demokratikusabban történjenek.

„Az alapszabály-módosításnak egyebek mellett az a célja, hogy világosan megjelölje, ki, melyik testület milyen összetételben hoz döntést” – mondta Lendvai Ildikó. A politikus szerint nem baj, ha a pártban több konzultatív testület működik, azt kell világossá tenni, hol, milyen körben születnek a döntések.

A párton belül többen is bírálják a tárgyalás alatt lévő tervezetet, mert szigorítaná a platformok és a tagozatok működését. Erről szólva az MSZP frakcióvezetője azt mondta, nincs olyan szándék, hogy ezekből kevesebb legyen a szocialista pártban, mindössze arról van szó: objektív mércéket próbálnak állítani működésükhöz. Hozzátette: azt kell elérni, ne esetlegesen lehessen eldönteni, hogy adott esetben helyi vagy országos tagozatról van szó, legyen világos, ki minek a nevében beszél. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyáltalán nem az alternatív véleményeket akarják felszámolni, csupán az arányos képviseletet szeretnék érvényesíteni.

Nem lesz névváltoztatás

Lendvai Ildikó kifejtette, hogy névváltozásról, új jelképről, pártegyesülésről biztosan nem lesz döntés a kongresszuson. A pártszékház ügyével összefüggésben viszont kiemelte, hogy az új székház kérdésében nincs szükség kongresszusi határozatra.

Lendvai szerint a kongresszuson vélhetően nem minden, az alapszabályt érintő kérdésben fognak dönteni, egyes témák kapcsán nyilván újból változtatni kell majd a párt alapdokumentumán a következő kongresszuson.

Februárban lesz szó róla

Az MSZP az alapszabály módosításáról és a párt 2007 és 2009 közti stratégiájáról szóló dokumentummal készül a február 24-25-re összehívott tisztújító kongresszusra. A Magyar Szocialista Párt politikai stratégiája 2007-2009, és a „Felhívás a Magyar Szocialista Párt 2004. november 1. óta hatályban lévő Alapszabályának módosítására” című dokumentumok javaslatot tesznek a baloldali néppártjelleg erősítésére, a tagfelvétel szigorítására és az egész választási ciklusban működő választókerületi társulások létrehozására.

Nehezebb lesz bejutni

A javaslatok között szerepel például az elnökhelyettesi poszt megszüntetése és az ügyvezető elnöki poszt létrehozása, a párt programjának megvalósulását felügyelő szociáldemokrata alapértékek bizottságának felállítása. A pártigazgatói poszt a dokumentum szerint megszűnik, helyette országos irodavezetőt neveznének ki.

Megváltoztatnák például azt a jelenleg érvényes szabályt, hogy a belépni szándékozó egyoldalú nyilatkozata elegendő a taggá váláshoz. Ehelyett a jövőben az MSZP-be belépni kívánók meghatározott számú párttag, illetve a párt országos, megyei szervezetei, tisztségviselői ajánlásával elindított valóságos tagfelvételi folyamat végén lehetnének tagok. Ugyanakkor olyan új szervezeti és működési megoldásokon is gondolkoznak, amelyek tagsági jogviszony nélkül is erősítik az MSZP és támogatói közötti kommunikációt.

Címkék: Belföld