Szakítópróba lesz a biztosítóvita

Az SZDSZ szakítópróbának tartja az egészségbiztosító-modellekről készülő vitát. A szocialisták szerint az ellátórendszerre most már végképp nem lehet „ráengedni” a magánbiztosítókat – tudta meg a Világgazdaság.

A tervek szerint pró és kontra hangzanak majd el érvek az egy-, illetve több-biztosítós modellről. Vezető koalíciós politikusok szerint ezzel a rendezvénnyel először a szakmai vita indul el, amelynek végén meg kell hozni a politikai döntést. Az SZDSZ szerint most tavasszal a politikának mindenképpen állást kell foglalnia, hogy azután ősszel a törvények is megszülethessenek. A jövő évtől az átállás indulhat meg, 2009. január 1-jétől pedig a magánbiztosítók tényleges működése.

A miniszterelnök még mindig az érvek ütközésére kíváncsi – állítják a kormányfő mellett dolgozók –, bár a liberális politikusok szerint Gyurcsány Ferenc is az SZDSZ-t támogatná ez ügyben. A kisebbik koalíciós partner úgy véli, a több biztosítónak vannak szocialista pártolói is, s a reformügyekért felelős kormánybiztost, Draskovics Tibort is maguk mellett tudhatják.

Koalíciós szakítópróbának nevezi az SZDSZ, hogy ebben a ciklusban át kell állni a több-biztosítós modellre – mondták a lapnak a párt vezetői. Szerintük a döntésen belül lehet kompromisszumot hozni, de magát a határozatot fel kell vállalni. A szocialista frakció tagjai szerint ha a koalíciós partner nagyon erőlteti a több biztosítót, akkor nem tudni, hogy a vita hová vezet.

Azt a liberálisok is elismerik, hogy nem lesz egyszerű dönteni, szerintük a két párt közötti „világnézeti” vitát kell ez ügyben lefolytatni: verseny-piac-öngondoskodás, illetve államilag garantált ellátás. A szocialista egészségpolitikusok szerint viszont a már törvényileg „bemerevített” egészségügyi ellátórendszerre most már végképp nem lehet „ráengedni” a magánbiztosítókat.

Címkék: Belföld