Februárban már a népszavazási kérdésekről tárgyal az Ab

Két-három héten belül megkezdi az Alkotmánybíróság (Ab) a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdéseinek a tárgyalását – mondta Bihari Mihály, a testület elnöke a Kossuth rádió műsorában.

„Arra törekszünk, hogy két-három héten belül már a konkrét tervezeteket vitassuk meg, és ha lehet, egy időben, vagy viszonylag egy időben meghozzuk a döntéseket ebben a hét plusz két, összesen kilenc nagyon frekventált népszavazási kérdésben” – hangsúlyozta Bihari Mihály.

A Fidesz és a KDNP 2006. december elején fordult Alkotmánybírósághoz azokban a kérdésekben, amelyeket korábban az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasított. A négy népszavazási kérdés a tandíjra, a vizitdíjra, a nyugdíjasok munkavállalására és a kormánytagok költségvetési hiányért viselt felelősségére vonatkoznak.

A másik három ügyben, a kórházak állami és önkormányzati kézben maradásáról, a gyógyszerek patikán belüli árusításáról és a termőföld családi gazdálkodóknál maradásáról szóló kérdéseket az OVB korábban már hitelesítette, azonban a döntés ellen két magánszemély kifogást tett az Alkotmánybíróságon, így most mind a hét kérdésről döntenie kell a testületnek.

Amennyiben a kérdések népszavazásra bocsáthatósága ügyében végleges döntés született, attól számítva négy hónapon belül kell összegyűjteni legalább 200 ezer hiteles aláírást, ezután az Országgyűlés határozattal dönt a népszavazás kiírásáról, majd pedig az államfő kitűzi a referendum napját.

Címkék: Belföld