Kevesebb bűntény volt tavaly

Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma 2006-ban az előző évihez képest, ugyanakkor nőtt a gazdasági bűncselekmények, azon belül is a bankkártyával visszaélések száma - derül ki az Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ERÜBS) adataiból.

A statisztika alapján az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly 425 941 volt, míg egy évvel korábban 436 522. Csökkent a személy elleni, a közlekedési, az államigazgatási, igazságszolgáltatási és a közélet tisztasága elleni, valamint a vagyon elleni bűncselekmények száma. Kevesebb a közrend elleni bűnesetek száma is, ugyanakkor több magánokirat-hamisításra és okirattal visszaélésre derült fény, mint 2005-ben.

Míg 2005-ben alig több mint 19 ezer magánokirat-hamisítás vált ismertté, tavaly már több mint 22 ezer. Nőtt a házasság, család és nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma, de ezen belül szinte csak a kerítés bűntettének száma mutat emelkedést, 39-ről 260-ra. Kerítést az követ el a Büntető Törvénykönyv szerint, aki “haszonszerzés céljából valakit közösülésre vagy fajtalanságra másnak megszerez”.

A gazdasági bűncselekmények közül 3097-ről 3413-ra nőtt a pénzhamisítások száma, a bankkártyával való visszaélések pedig mintegy 30 százalékos emelkedést mutatnak 2820-ról 3675-re.

A statisztikából kiderül az is, hogy tavaly mintegy félezerrel kevesebb autót loptak el, és több mint ezerrel kevesebb lakásbetörés, valamint csaknem háromszázzal kevesebb rablás történt, mint 2005-ben. Kevesebb sikkasztásra derült fény, de nőtt a csalások és a rongálások száma.

Címkék: Belföld