Felszámolnák az egyik parkolási céget

Felszámolási eljárást kezdeményezett egy civilszervezet a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ellen. Az egyesület azért fordult bírósághoz, mert a parkolótársaság közel egy éve nem hajlandó kifizetni egy autósnak a bíróság által jogerősen megítélt - egyébként mindössze tízezer forintos - perköltségét.

Legin István, az Emberibb Parkolásért Mozgalom Egyesület (Empamo) alelnöke a FigyelőNetnek elmondta, az autóson annak ellenére követelte a cég a parkolási pótdíjat, hogy a kérdéses időpontban már nem az ő tulajdonában volt a megbüntetett gépjármű. Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság tizenegy hónappal ezelőtt meghozott jogerős végzése szerint tízezer forint perköltséget ítélt meg a jogalap nélkül perbevont autós javára.

„Mivel ezt a pénzt a mai napig nem kapta meg az érintett autós, így az egyesületünk ügyvédje tegnap felszámolási eljárást kezdeményezett a nem fizető parkolócég ellen” – mondta Legin István, aki szerint mostantól már nem csupán az autós, hanem az Empamo költségeit, mintegy kétszázezer forintot (amely tartalmazza az illetéket és az ügyvédi díjat is) a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-nek kell állni. Hozzátette, hogy fordított esetben végrehajtás, vagy a gépkocsi lefoglalása várhat a renitens autósokra.

Vihar egy pohár vízben

A parkolási cég alig két hónapja kinevezett ügyvezető igazgatója, Rusznák Imre a FigyelőNettől értesült arról, hogy a parkolótársaság ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek. Az igazgató közölte, hogy kifizetik az autósnak járó pénzt, ám előbb megvárják a jogerős bírósági végzést. „Eddig csak az Emberibb Parkolásért Mozgalom Egyesület fizetési felszólítását kaptuk meg, ám ez természetesen nem elég a fizetéshez” – jegyezte meg Rusznák, aki úgy vélte, hogy az egész ügy, csak „vihar egy pohár vízben”.

Politikai viszonyok

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. két fővárosi kerület, a IX. és a XIII. kerület összefogásából jött létre. A cég ügyvezetője pedig az a Rusznák Imre, aki az előző ciklusban a fővárosi közgyűlés turisztikai bizottságának szocialista elnökeként a taxiszolgáltatás reformját szorgalmazta. Más budapesti parkolótársaság esetében is kimutatható volt a politikai kapcsolat.

A főváros legnagyobb, kilenc kerületben működő Centrum Parkolási Rendszer Kft. többségi tulajdonosa – ahogy arról pár hónapja a Figyelő is beszámolt – Kupper András, akinek hasonló nevű unokaöccse az előző ciklusban a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője volt. A Centrum két éve azzal keltette fel a média érdeklődését, hogy a cég milliós számlákat nyújtott be azoknak a kerületeknek, ahol a parkolóhelyek kihasználtsága nem éri el a huszonöt százalékot.

Címkék: Belföld