Demszky bíráló levelet írt Molnár Lajosnak

A főpolgármester levelében aggályosnak nevezte a közép-magyarországi régióra javasolt összágyszámot és a reform végrehajtásának időtartamát is. Ezért Demszky új ágyszámokat és új fejlesztési tervet javasolt szerdai keltezésű levelében Molnár Lajosnak.

Bár a főpolgármester levelében támogatja a kórházi struktúra átalakítását, mégis elégedetlen Molnár kórházlistájával. Demszky egyrészt aggályosnak tartja, hogy három hónap alatt kell véghez vinni egy ekkora reformot, másrészt túl soknak tartja a megszüntetendő ágyak számát.

Budapesten több ágy kell

Mint írta, a közép-magyarországi régióban 5785 aktív, gyógyításra szánt ágy megszüntetésére tett javaslatot a miniszter, ami 30 százalékos csökkenést jelent. Továbbá kritikusnak tartja az egyes szakmacsoportokban történő ágyszámcsökkentést is. Szerinte az ilyen nagyságrendű leépítés veszélyezteti a fővárosi önkormányzati intézmények betegellátását, ezért Demszky 836 aktív ágy megszüntetésére tett javaslatot.

Félti a Schöpf-Méreit

Demszky Gábor a Schöpf-Mérei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ megszüntetését sem tartja elfogadhatónak. Mint írja, a SOTE-n kívül ez az egyetlen kórház, amelyik koraszülöttek ellátására szakosodott. Ezzel az intézmény hozzájárult a fővárosi koraszülött halálozás visszaszorításához – tette hozzá a liberális politikus.

A főpolgármester véleménye szerint a fekvőbeteg-ellátás átalakításával párhuzamosan fejleszteni kell az alapellátást és a járóbeteg-szakellátást is úgy, hogy azok finanszírozását is át kell alakítani. Ezzel együtt is úgy véli, a kórházi struktúra kialakítása három-öt év alatt valósítható meg.

A teljes levél itt olvasható.

Címkék: Belföld