Öt új államtitkár a MeH-ben

Öt új államtitkárt neveznek ki a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH): Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István és Németh Imre eddig a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) tagjaként, Magyar Bálint a testület alelnökeként tevékenykedett.

Az öt politikust pénteken nevezi ki a MeH államtitkárává Sólyom László köztársasági elnök – mondta Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke. Hozzátette: a kinevezések 2007. január 1-i hatállyal történnek.

A FIT-et az új fejlesztéspolitikai intézményrendszer részeként tavaly nyáron hozta létre a kormány. A testület a kabinet, illetve a Nemzeti Fejlesztési Tanács irányításával működik. A testületet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezeti, alelnöke Magyar Bálint, tagjai között Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Németh Imre, Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos szerepel, állandó meghívottként részt vesz a munkájában az államreformért felelős kormánybiztos, Draskovics Tibor.

A kormányszóvivő a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján a FIT tagjainak összkormányzati projekteket koordináló felelősségével és a hatékonysággal indokolta a kinevezések szükségességét. Danks Emese felhívta a figyelmet arra, az öt politikus ez idáig nem volt jogviszonyban a MeH-hel, és munkájukért sem kaptak juttatást.


Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint: „Gyurcsány Ferenc kormánya az azzal járó fizetéssel és juttatásokkal együtt államtitkári rangba emeli egykori bukott minisztereit a szinte teljesen ellenőrizhetetlen” módon működő Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagjaiként. Gyurcsány újabb korábbi ígéretét szegte meg, ugyanis a kormányfő azt ígérte, hogy a kormány magán kezdi a megtakarításokat és a megszorításokat – tette hozzá.

Címkék: Belföld