Országjáró menet indul a szegregáció ellen

Demonstrációt szervez a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSz) a jászladányi Móra Ferenc Általános Iskola előtt tiltakozásul amiatt, hogy kitiltották az önkormányzati iskola pedagógusait és tanulóit az ebédlőhöz vezető folyosóról.

„A tavalyi év végén Jászladány polgármesterének nyomására tovább fokozták gyermekeink diszkriminálását – állítja a JRPSz elnöke Kállai László. Elmondása szerint kitiltották az önkormányzati iskola pedagógusait és tanulóit az ebédlőhöz vezető folyosóról, ezért télvíz idején csak az intézményt megkerülve jutnak el oda. Az iskolabotrány az önkormányzati iskola épületének a kettéosztásával kezdődött: az egyik felében jött létre a fizetős magániskola, míg a másik önkormányzati maradt, ahová zömében a nem roma gyerekek járnak.


A JRPSz tüntetést szervez az iskola előtt és arra kéri a jászladányi romákat, a demonstráció napján ne engedjék az alsó tagozatos gyermekeiket az iskolába tiltakozásul a roma diákok „megaláztatása, etnikai alapú elnyomása ellen.” Emellett az ország tizennégy települését érintő országjáró körutat tervez a JPRSz azzal a céllal, hogy társadalmi összefogásra szólítsák fel a romákat.

Címkék: Belföld