Államtitkár lesz Magyar és Baja

Öt volt miniszter – Burány Sándor, Baja Ferenc, Magyar Bálint, Németh Imre és Kolber István – 2007. január 1-jétől visszamenőleg a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára lesz.

A fejlesztéspolitikáért felelős új államtitkárok, akik június óta a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagjaiként, „társadalmi munkában” látták el a feladatukat – az operatív programok folyamatos szakmai felügyeletét – pénteken veszik át a köztársasági elnöktől a kinevezési okmányukat, tudta meg a Világgazdaság.

Az „ötök” kinevezésére a decemberben a koalíciós többség által elfogadott, a kormányzati szervezetalakítással foglalkozó törvény adott lehetőséget. Ennek eredményeként ugyanis lehetővé vált, hogy a kancellária az idei évtől az eddigi négy helyett tíz államtitkárt foglalkoztasson. A kormány tavaly nyáron csökkentette az államtitkárok számát, a minisztériumokban csak egy-egy, a minisztert helyettesítő államtitkár dolgozhat.

A mostani kinevezéssel kilencre nőtt a MeH államtitkárainak száma. Korábban azt tervezték, hogy a kommunikációért felelős új tisztségviselőt is államtitkári rangban foglalkoztatják majd, ám a hírek szerint még nem találták meg Batiz András utódját.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor nevezhetik ki miniszterré Bajnai Gordont. A korábbi hírek szerint a kormánybiztos az „interpellálhatóság” kedvéért lépne előre a ranglétrán, a kinevezésre a jelenlegi jogszabályok lehetőséget is adnak. A kormányátalakításra egyébként csak május körül kerülhet sor.

Címkék: Belföld